Saftige skolebrød med vaniljekrem

Med denne hvetedeigen har du mange valg. Her lages skolebrød, men du kan også bruke den til hveteboller, kanelsnurrer og kringle.

Du kan halvere oppskriften, da får du 20-24 skolebrød, avhengig av størrelse. Les igjennom oppskriften før du begynner. Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok.

Tips: I god tid før baking, del smør i biter i legg på en tallerken. La stå i romtemperatur slik at smøret blir mykt.

Fyll kan være:

- Makronmasse eller vaniljekrem og rosiner

- Smørkrem med kanel og brunt eller hvitt sukker

- Fast/tykt syltetøy og eventuelt vaniljekrem

- Skolebrød med vaniljekrem, melis og kokos

Små bakst stekes på midterste rille ved 225 grader i 10-15 minutter avhengig av størrelse. Større bakst, som for eksempel kringle, stekes ved 200 grader i 20-30 minutter. Avkjøl på rist. Frysing, avkjøl helt, legg i fryseposer. Tines i romtemperatur og varm eventuelt litt i varm stekeovn 200 grader før servering.

Dette trenger du:

Dette er en stor deig, den kan enkelt halveres, mengden gjær skal ikke halveres. Fremgangsmåten blir den samme.

 • 250 g mykt smør (i gode tid del i biter og legg på en tallerken slik at det blir mykt, ikke smeltet)
 • 1 l melk, gjerne H melk
 • 275 g sukker
 • 50 g gjær
 • 2 ts kardemomme
 • 1 ½ ts salt
 • Ca. 2 kg kg hvetemel (begynn med ca. 1, 8 kg)

Slik gjør du:

Ha alt det tørre i bakebollen, begynn med 1,8 kg hvetemel. Fersk gjær smuldres i det tørre. Varm melken til fingervarm (ca. 30 grader). Tilsett væsken i melblandingen mens maskinen går. Elt i 10-12 minutter, tilsett eventuelt mel til passe konsistens. Deigen skal bli glatt og slippe bakebollen. Tilsett mykt smør ca. 2 ss av gangen og elt deigen videre til alt smør er eltet inn og deigen slipper bakebollen, 8-10 minutter. Dekk til bakebollen og sett til heving i 50-60 minutter.

Dryss litt hvetemel på bakebordet. Ta deigen ut på bakebordet, elt lett sammen og trill til to tykke pølser. Del i jevnt store biter og trill til runde boller. Sett bollene på bakepapirkledd stekebrett, trykk dem ned på midten. Dekk til med et klede og la etterheve til dobbel størrelse, 40-45 minutter.

Varm stekeovnen til 225 grader. Lage en fordypning i hver bolle og fyll med tykk vaniljekrem før steking. Stek på midterste rille i varm stekeovn 225 grader i 12-15 minutter. Avkjøl på rist.

Bland sammen melis og vann til du får en tykk glasur og fordel rundt vaniljekremen på de avkjølte bollene. Ha kokosmasse på en flat tallerken/skål og dypp i kokosmasse slik at all melisglasuren blir dekket med kokos.

Vaniljekrem

 • 4 eggeplommer
 • 40 g maisennamel
 • 75 g sukker
 • 1 splittet vaniljestang (stang + frø som skrapes ut med en spiss kniv)
 • 5 dl melk og fløte (like deler melk og fløte) eller bruk matfløte

Slik gjør du:

Pisk sammen eggeplommer, maisennamel, sukker og ca. 1 ½ dl av melk- og fløteblandingen/matfløten i en bolle. Hell resten av melk- og fløteblandingen, splittet vaniljestang og frø i en tykkbunnet kasserolle, gjerne med teflonbelegg. Kok opp under omrøring, ikke fosskoke, kun til kokepunktet.

Hell så den varme melk og fløteblandingen i bollen med eggeblanding, visp godt hele tiden. Tips: Sett bollen med eggeplommeblandingen på en fuktig klut, da holder den seg i ro når du visper inn fløteblandingen. Hell blandingen tilbake i kasserollen og kok opp under omrøring. Rør godt så det ikke legger seg ved i bunnen. Rør godt til du får en tykk krem. Dekk med plastfilm (hindrer snerk) og sett kjølig.