Saftige lussekatter som alle kan spise
Luke 13: Vi feirer Luciadagen med nystekte lussekatter, som også allergikerne kan spise.

/Disse lussekattene kan lages uten gluten, egg og melk. Se nederst i saken for hvordan.
Denne deigen utgjør 25-30 lussekatter, avhengig av størrelsen på de. Les gjennom hele oppskriften før du begynner.
Vil du se Wenche i aksjon? Se hele fremgangsmåten på TV 2 Sumo.
Dette trenger du:
- 1-2 g knust/støtt safran
- 1 ss sukker
- 2-3 ss vann
- Ca 1 kg hvetemel, begynn med 900 g
- 50 g gjær
- 125-150 g sukker
- 1 ts kardemomme
- ¼ ts salt
- 5 dl melk
- 1 egg (kan erstattes med ½ dl melk)
- 150 g mykt smør/margarin
- Vispet egg til pensling
- Rosiner til pynt
Slik gjør du det:
Best resultat får du om du bruker en kjøkkenmaskin. Uten kjøkkenmaskin må du elte godt og lenge for hånd til du får en blank, smidig og elastisk deig. Den skal ikke være for fast.
Knus safran og sukker i en morter og tilsett kokende vann. Rør til sukkeret har løst seg opp. Bland sammen det tørre i bakebollen. Begynn med 900 gram hvetemel.

Tørrgjær drysses i det tørre. Fersk gjær smuldres i det tørre.
Varm melk til fingervarmt, tilsett safranblandingen og egg. Tilsett melblandingen mens maskinen går. Elt sammen i 8-10 minutter på middels/sakte hastighet, før mykt smør/margarin terninger tilsettes litt etter litt. Er deigen for klissete, kan du tilsette resten av hvetemelet. Elt til deigen slipper bakebollen.
Dekk bakebollen med plast og sett til heving i 40-50 minutter til dobbel størrelse. Ha deigen over på et bakebord. Kna godt sammen og del i biter. Form til forskjellige figurer og legg på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk med et klede og etterhev cirka 30 minutter. Trykk rosiner til pynt på de ferdighevede figurene og pensle med sammenpisket egg.

Filip Ingebrigtsen: - Jeg blir stressa av gjærbakst
Stek på midterste rille i en varm stekeovn på 225 grader i cirka 12-15 minutter Avkjøl på rist.
Tips: For ekstra søte lussekatter, kan du pensle de ferdigstekte lussekattene med smør/margarin og dypp i sukker.
Dersom du ønsker en Luciakringle, må deigen formes til en kringle. Stek på vanlig måte. Avkjøl og sett lys i kringlen ved servering.
Uten melk, gluten eller egg
Melkefri: erstatt melk med vann eller eventuelt melk som tåles. Gryr blandet med litt vann, soyamelk eller eplejuice. Smør erstattes med myk margarin uten melk eller 1 ½ dl rapsolje til baking.
Glutenfri: bruk pose merket «Boller» fra Det glutenfrie verksted (finnes i dagligvarebutikker, som for eksempel Meny), eller Schaer glutenfrie brødmiks. Tilsett ev safran i deigen.