Rykende ferskt hjemmelaget brød til frokost

Dette kan du få til uten å måtte stå opp før fuglene begynner å kvitre.

Wenche viser deg hvordan du på en smart og enkel måte kan kose deg med ferskt hjemmelaget brød til helgefrokosten.

Dette er en grunnoppskrift, prøv deg fram og tilsett mel, frø og nøtter etter eget ønske.

Jeg lager deigen på kvelden og lar den stå til neste morgen. Ca 8-10 timer på kjøkkenbenken.

TIPS: Du trenger en jerngryte med lokk eller en tykkbunnet emaljert gryte med lokk(ca. 24 cm diameter.) Gryten kan smøres med litt olje i bunnen før den varmes opp, eller legg i et bakepapir.

Dette trenger du:

  • 500 g hvetemel / spelt
  • 150 grovt mel/ spelt
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl linfrø
  • 1 ts salt
  • 1/3 ts tørrgjær
  • Ca 5 dl vann
  • Ca 1 dl hvetemel, grov eller fint

Slik gjør du:

Bland sammen alt det tørre, tilsett vann og rør sammen til en glatt deig. Dekk bakebollen med lokk / plast og sett til heving i 10-12 timer på kjøkkenbenken.

Neste morgen (etter 10-12 timer)

Dryss ca 1 dl mel over den ferdighevede deigen.

Bruk en bakespatel eller en slikkepott og «brett» fra kanten inn mot midten i bakebollen, til melet har blandet seg inn i deigen.

La deigen etterheve mens jerngryten varmes opp.

Sett gryten med lokk på rist på nederste rille i stekeovnen, varm opp ovnen til 250oC.

RYKENDE FERSKT: Våkn opp til nydelig brød i helgen som nesten lager seg selv. Foto: TV 2
RYKENDE FERSKT: Våkn opp til nydelig brød i helgen som nesten lager seg selv. Foto: TV 2

Ta ut gryten (husk tykke grytekluter).

Hell / fordel deigen i gryten (se tips om ev smøring av gryten).

Legg på lokk og sett gryten tilbake i stekeovnen.

Senk temperaturen til 235 oC og stek brødet i 40-45 min.

Ta av lokket de siste 10 min.

«Bank på» brødet, det skal være en hul lyd når det er ferdigstekt.

Hvelv brødet over på en rist.

Fristende å skjære i brødet med en gang, la det hvile ca 30 min før det skjæres opp.

Pakk brødet i et kjøkkenhåndkle ved oppbevaring.