Rykende ferskt hjemmelaget brød til frokost
Dette kan du få til uten å måtte stå opp før fuglene begynner å kvitre.
Dette er en grunnoppskrift, prøv deg fram og tilsett mel, frø og nøtter etter eget ønske.
Jeg lager deigen på kvelden og lar den stå til neste morgen. Ca 8-10 timer på kjøkkenbenken.
TIPS: Du trenger en jerngryte med lokk eller en tykkbunnet emaljert gryte med lokk(ca. 24 cm diameter.) Gryten kan smøres med litt olje i bunnen før den varmes opp, eller legg i et bakepapir.
Dette trenger du:
- 500 g hvetemel / spelt
- 150 grovt mel/ spelt
- 1 dl havregryn
- 1 dl linfrø
- 1 ts salt
- 1/3 ts tørrgjær
- Ca 5 dl vann
- Ca 1 dl hvetemel, grov eller fint
Slik gjør du:
Bland sammen alt det tørre, tilsett vann og rør sammen til en glatt deig. Dekk bakebollen med lokk / plast og sett til heving i 10-12 timer på kjøkkenbenken.
Neste morgen (etter 10-12 timer)
Dryss ca 1 dl mel over den ferdighevede deigen.
Bruk en bakespatel eller en slikkepott og «brett» fra kanten inn mot midten i bakebollen, til melet har blandet seg inn i deigen.
La deigen etterheve mens jerngryten varmes opp.
Sett gryten med lokk på rist på nederste rille i stekeovnen, varm opp ovnen til 250oC.

Ta ut gryten (husk tykke grytekluter).
Hell / fordel deigen i gryten (se tips om ev smøring av gryten).
Legg på lokk og sett gryten tilbake i stekeovnen.
Senk temperaturen til 235 oC og stek brødet i 40-45 min.
Ta av lokket de siste 10 min.
«Bank på» brødet, det skal være en hul lyd når det er ferdigstekt.
Hvelv brødet over på en rist.
Fristende å skjære i brødet med en gang, la det hvile ca 30 min før det skjæres opp.
Pakk brødet i et kjøkkenhåndkle ved oppbevaring.