Risotto

Og havregrynspletter

På tur med Erling Kagge. Han gir ut boka "Mat på tur. Kunsten å imponere med et stormkjøkken".

Risotto:

Rens soppen, sjkær den i biterog brun den i rikelig med smør.
Sett den til side.
Kok risen i vann tilsatt buljongterning.
Når risen har kokt, og væsken nesten er borte, legger du i en klatt smør som får smelte mens du rører om.
Tilsett den nyrevne parmesanosten, og rør inn den brunede soppen.
Dryss salt og pepper over.
Server med skiver av røkt kalkun eller lam.

Havregrynspletter, grunnoppskrift:

Bland sammen det tørre.
Visp inn melken til en glatt røre.
Visp inn egg, avkjølt smeltet smør og saft og skall fra sitron.

La røren svelle 10-15 min.
Stek små pletter/ pannekaker i panne, ev tilsatt litt smør.
Stek ca 2 min på den ene siden og 1 min på andre siden.

Salte:

Tilsett ½ - 1 ts timian og ca 1 dl godt avrent mais i grunnoppskriften.
Finhakket spekemat, skinke eller pølser kan også tilsettes.

Søte:

Tilsett ½ ts kanel , ½ ts vaniljesukker og ev 1-2 ss honning i grunnoppskriften og server med bær eller brunost.