Resultatet er ikke det viktigste i følge Wenche

I følge Wenche er ikke resultatet på julebaksten det viktigste, men den gode samtalen man får under bakeprosessen. I dag har hun hendene fulle når hun skal veilede sine kollegaer etter beste evne i produksjon av tebrød, berlinerkranser, krumkaker og strull.

Krumkaker

18- 20 stk

Les fremgangsmåten, før du begynner å lage røren!

Dette trenger du:

  • 2 egg
  • Sukker
  • Smeltet smør
  • hvetemel
  • ½ ts kardemomme eller vaniljesukker
  • 1-3 ss kaldt vann

Slik gjør du:

Begynn med å veie eggene (med skall).

Vei så opp samme mengde med sukker, hvetemel og smør.

Smelt smøret, avkjøl.

Visp egg og sukker til eggedosis.

Vend inn siktet hvetemel og avkjølt smeltet smør med hjelp av en slikkepott.

Rør inn 1 ss kaldt vann (Vannet gjør at krumkakene blir tynne og sprø).

La røren stå og svelle 30 -40 min.

Tilsett ev litt mer kaldt vann hvis røren er blitt for tykk, den skal være som en ”fyldig” suppe.

Legg en liten ss røre i jernet og stek gylne kaker.

Klem jernet lett sammen.

Bruk en liten butt flat kniv til å ta krumkakene ut av jernet.

Form kakene mens de er helt nystekte og varme.

Form dem med et «krumkakehorn».

Evt rull dem rundt skaftet på en tresleiv, eller legg den over bunnen av et glass slik at de blir formet som en kopp.

Avkjøl på rist.

Det er viktig at kakene er helt avkjølt før de legges i kakeboks (hvis ikke vil de bli myke).

Oppbevar i tett metallkakeboks.

Krumkaker kan ikke fryses.

Strull

.. nesten som krumkaker, tynne og sprø, men uten egg.

Dette trenger du:

  • 3 dl seterrømme/ Rørosrømme
  • ¾ - 1 dl sukker
  • 2- 2 1/2 dl hvetemel
  • ca ½ dl kaldt vann (mulig 1-2 ss kaldt vann ekstra)

Slik gjør du:

Bland sammen rømme og sukker.

Sikt inn hvetemel og ev vaniljesukker og rør inn vann.

La røren svelle 20-30 min.

Stek som tynne krumkaker.

Rull den nystekte strullen rundt et tynt treskaft med det samme den tas ut av jernet.

Tips: Hvis strullen blir for tykk, tilsett litt kaldt vann.

Avkjøl og oppbevar i tett metallboks.

Egner seg ikke til frysing.

Berlinerkranser

Ca 24 stk

Dette trenger du:

  • 1 hardkokt eggeplomme
  • 1 rå eggeplomme
  • 60 g sukker
  • ca 130 g hvetemel
  • 125 g mykt smør
  • eggehvite til pensling
  • perlesukker

Slik gjør du:

Stekeovn 180 oC, ca 10 min, midt i stekeovnen.

Gnu ut den kokte eggeplommen med en gaffel og bland inn den rå eggeplommen.

Tilsett sukker og visp til en lys og luftig eggedosis.

Smuldre smøret i hvetemelet og elt inn i eggedosisen.

Sett deigen kaldt et par timer.

Elt inn mer hvetemel hvis deigen virker klisset ved utbaking. Melmengden avhenger av størrelsen på eggeplommene.

Trill ut tynne pølser og form til små kringler.

Dypp/pensle først i eggehvite så i perlesukker.

Legg på bakepapirkledt stekebrett.

Stek midt i stekeovn i ca 10 min.

Avkjøl på rist.

Oppbevar i tett metallkakeboks.

Tips: Er deigen smuldrete og vanskelig å trille, tilsett et 1-2 spiseskjeer matfløte eller melk.

Det vil gjøre deigen lettere å jobbe med.

JULEBAKST: Fin juletradisjon med familie og venner. Foto: TV 2.
JULEBAKST: Fin juletradisjon med familie og venner. Foto: TV 2.

Tebrød

Dette trenger du:

  • 200g mykt smør
  • 400 g hvetemel
  • 200 g sukker
  • 1 ts hornsalt
  • revet skall av 1 sitron
  • 3 egg
  • 1 sammenpisket egg
  • finhakkede mandler

Slik gjør du:

Smuldre smøret i melet.

Bland i sukker, revet sitronskall og hornsalt.

Visp eggene lett og bland dem i melblandingen.

Del deigen i seks like deler og trill hver del til en pølse i stekeplatens lengde.

Trykk dem litt flate med hånden.

Pensle med egg og strø finhakkede mandler over.

Stek kakene på midterste rille 175 oC i 12-15 min.

Avkjøl lengdene litt og skjær i skiver på skrå med en skarp kniv.

Avkjøl på rist. Og oppbevar i metallkakeboks.

Julekaker uten gluten, hvetestivelse, melk, soya og egg

Berlinerkranser, uten melk og gluten

Oppskrifter hentet fra boken Glutenfri jul av Monica Hellmann og Marte Garmann ( Garmann Forlag)

Dette trenger du:

  • 1pose Det glutefrie Verksteds paimiks ( 200 g)
  • 1 egg
  • 80 g mykt smør/ margarin ev uten melk
  • 50 g melis
  • 2-3 ss vann
  • Paimiksmel til utbaking

Slik gjør du:

Egg til pensling og perlesukker til dryss.

Bland alle ingrediensen i en kjøkkenmaskin til den samler seg.

Legg i en pose og legg kald ti kjøleskapet minst 1 time.

Varm stekeovnen til 180 oC.

Trill ut til tynne pølser ca 10 cm lange, form til kranser.

Legg på bakepapirkledt stekebrett, pensle med sammenpisket egg og dryss med perlesukker.

Stek midt i varm stekeovn i 10-15 min, til lys gul/gylne.

Avkjøl på rist.

Oppbevar i tett metallkakeboks.

Julens beste pepperkaker

- uten gluten, hvetestivelse, egg, melk og soya.

Oppskrift: Sissel Brustad, minmat.no

Dette trenger du:

  • 150 g margarin uten melk
  • 1 dl mørk sirup mørk
  • 150 g sukker
  • 1 dl risfløte
  • ½ ts malt ingefær
  • ½ ts malt nellik
  • ¼ ts malt pepper
  • 2 ts kanel
  • ½ ts natron
  • Ca 450 g semper fin mix
  • Potetmel til utkjevling

Slik gjør du:

Smelt margarin, sirup og sukker over svak varme.

Rør til sukkeret er smeltet.

Trekk kasserollen til side og avkjøl litt (ca. 15 minutter).

Rør inn risfløte og krydder.

Tilsett ca. 450 gram semper fin mix.

Rør godt sammen.

La deigen stå kjølig til neste dag.

Er deigen vanskelig å jobbe med tilsett litt mer semper fin miks eller potetmel.

Bruk potetmel når du kjevler ut.

Kjevle deigen ut til en tynn leiv.

Trykk ut figurer med pepperkakeformer.

Stek kakene på midterste rille i varm stekeovn, 200 oC i 7-8 minutter.

Avkjøl og dekorer med melisglasur.