Rakfisk

Rakfisktartar

Flere gode rakfiskoppskrifter finner du i boka "Rakfisk - Kulturhistorisk kkokebok" av Halvor Heuch og Astri Riddervold, Faktum forlag.

Rakfisk med tradisjonelt tilbehør:

Beregn 250-350 g rakfisk (rakfisk med ben og hode) pr person.
Ved servering flåes fisken, enkelte foretrekker å filetere fisken.
Del opp i skiver/biter.
Tradisjonelt tilbehør til rakfisken er mandelpoteter eller ringerikspoteter, lefse/flatbrød, smør/rømme, løk/purre.
Tilbehøret varierer fra familie til familie og fra distrikt til distrikt.

Rakfisk- rullader:

Som en liten forrett, snacks eller aftensrett.
Beregn 75-100 g rakefisk filet pr person.
Smør potetlefse med en blanding av sennep og crème fraiche/rømme.
Dryss over finhakket purre, rødløk eller vanlig løk og legg over tynne skiver av rakfisk.
Rull sammen lefsen og skjær opp i passende biter.
Fest sammen med en cocktailpinne.

Rakfisktartar:

Finhakk rakfisk og purre.
Bland inn rømme og smak til med grovmalt sort pepper.
Form til små ”biffer”og legg på en bit flatbrød.

Rakfiskmousse med akevitt:

Hakk opp løken og ha den i en hurtighakker sammen med akevitt og rakfisk.
Kjør sammen til en glatt mos.
Smak til med pepper.
Smør mosen på lefse og rull sammen.
Legg evt moussen på en liten bit flatbrød eller grovbrød.
Moussen kan evt smakes til med litt rømme.

Fyldig mandelpotetsuppe med rakfisk:

Rens og skjær purre, løk og poteter i biter og surr i smør et par min (uten å bli brun).
Hell på kraft og kok til grønnsakene er møre ca 20 min.
Mos til en glatt suppe, bruk en stavmikser.
Tilsett fløte og kok opp og smak til med salt, pepper og litt sitron.

Server suppen i glass.
Hell litt suppe i glasset , tilsett finhakket rakfisk og fyll på med suppe.
Avslutt med litt frisk dill.

Mer innhold fra TV 2