Pinnekjøtt

Med kålrotstappe

Beregn ca 350 g pinnekjøtt pr person.

Kjøper du hel pinnekjøtt side, del ribben langsetter mellom hvert ribben. De fleste butikker i dag selger ferdig oppdelt pinnekjøtt.

Legg kjøttet i 12-14 timer .

Damp pinnekjøttet over bjørkepinner (uten bark) eller trerist ( kjøpes i dagligvarehandel), legges i bunnen av en kasserolle.

En fiskekjele med rist kan også brukes .

Vannet skal stå i høyde med risten/underlaget.

Legg pinnekjøttet på ”kryss og tvers” på risten i kasserollen, fyll på vann til det står kant i kant med risten. Legg på lokk og la kjøttet dampe i 2 ½- 3 timer til det løsner fra benet. Trekketiden er avhengig av om pinnekjøttet kommer fra lam eller sau ( lenger tid). Pass på at det ikke koker tørt , etterfyll vann om nødvendig.

Pinnekjøttet kan legges under grillen et kort stund før servering, slik at det blir knasende sprøtt.

Server pinnekjøttet med kålrotstappe, mandel- eller Gulløyepoteter og fettet/sjyen fra pinnekjøttet.

Noen velger også å servere vossakorv ved siden av pinnekjøttet. Del pølsen opp i serveringsbiter og damp sammen med pinnekjøttet de siste 15 min.

Kålrotstappe:

Skrell kålroten og grønnsakene og del i biter. Kok godt møre i lettsaltet vann, hell av kokevannet . Mos de kokte grønnsakene , bruk gjerne en stavmikser. Rør inn smør eller fløte og smak til med kraft fra pinnekjøttet, salt, pepper og litt revet muskatnøtt.