Pastagrateng med tomat og mozzarella

Drøm deg bort til Italia med denne smakfulle vegetarretten. Bruk gjerne fullkornspasta og server med en nystekt focaccia.

Hva med å la deg inspirere av det italienske kjøkkenet i dag? Enkelt å lage og bruk gjerne de grønnsakene du finner i kjøleskapet.

Dette trenger du:

  • Ca. 400 g fullkorn små pastarør (rigatoni) eller makaroni
  • 1 løk
  • 1-2 fedd hvitløk
  • ½ rød chili eventuelt ¼-½ ts chilikrydder eller 1–1 ½ ts røkt paprika
  • Olivenolje til steking
  • 2 bokser flådde hermetiske tomater eller 3-4 flådde friske tomater
  • 1 dl kraft fra kylling/kalv eller grønnsaker
  • En god neve frisk basilikum eller 1 ss tørket basilikum
  • Salt, pepper
  • 1-2 ts balsamicoeddik
  • 3-4 biter fersk mozzarella
  • 2 ½ dl revet parmesan

Slik gjør du:

Finhakk løk, hvitløk og chili (uten kjerner) eller chilikrydder. Stek i olivenolje i en stekepanne med kanter eller i en kasserolle til løken er gyllen. Tilsett tomater og eventuelt litt vin eller vann. Kok opp og la småkoke uten lokk i ca. 30 minutter. Mens tomatsausen koker, kok pasta etter anvisning på pakken, hell av kokevannet. Smak tomatsausen til med salt, pepper, litt balsamicoeddik og tilsett hakkede basilikumblader eller 2-3 ts tørket basilikum.

Varm stekeovnen til 200 grader. Bland den kokte pastaen med ca. 3⁄4 av tomatsausen og ca. 1 dl revet parmesan. Smør en ildfast form med olje og legg pastasausen lagvis med mozzarella i biter i en smurt ildfast form. Avslutt med tomatsaus og mozzarella i biter og rikelig med revet parmesan.

Stek midt i varm stekeovn i ca. 20 minutter til retten er sprø og gyllen. Server med salat og eventuelt brød og olivenolje.