Pastagrateng med tomat og mozzarella
Drøm deg bort til Italia med denne smakfulle vegetarretten. Bruk gjerne fullkornspasta og server med en nystekt focaccia.
Hva med å la deg inspirere av det italienske kjøkkenet i dag? Enkelt å lage og bruk gjerne de grønnsakene du finner i kjøleskapet.
Dette trenger du:
- Ca. 400 g fullkorn små pastarør (rigatoni) eller makaroni
- 1 løk
- 1-2 fedd hvitløk
- ½ rød chili eventuelt ¼-½ ts chilikrydder eller 1–1 ½ ts røkt paprika
- Olivenolje til steking
- 2 bokser flådde hermetiske tomater eller 3-4 flådde friske tomater
- 1 dl kraft fra kylling/kalv eller grønnsaker
- En god neve frisk basilikum eller 1 ss tørket basilikum
- Salt, pepper
- 1-2 ts balsamicoeddik
- 3-4 biter fersk mozzarella
- 2 ½ dl revet parmesan
Slik gjør du:
Finhakk løk, hvitløk og chili (uten kjerner) eller chilikrydder. Stek i olivenolje i en stekepanne med kanter eller i en kasserolle til løken er gyllen. Tilsett tomater og eventuelt litt vin eller vann. Kok opp og la småkoke uten lokk i ca. 30 minutter. Mens tomatsausen koker, kok pasta etter anvisning på pakken, hell av kokevannet. Smak tomatsausen til med salt, pepper, litt balsamicoeddik og tilsett hakkede basilikumblader eller 2-3 ts tørket basilikum.
Varm stekeovnen til 200 grader. Bland den kokte pastaen med ca. 3⁄4 av tomatsausen og ca. 1 dl revet parmesan. Smør en ildfast form med olje og legg pastasausen lagvis med mozzarella i biter i en smurt ildfast form. Avslutt med tomatsaus og mozzarella i biter og rikelig med revet parmesan.
Stek midt i varm stekeovn i ca. 20 minutter til retten er sprø og gyllen. Server med salat og eventuelt brød og olivenolje.