Pasta al limone - sitronpasta

Dette er en enkel og populær pastarett med smak av sitron. Lag gjerne hjemmelaget pasta, enklere enn du tror!

Britt Marlene Kåsin fra MatPrat gjester kjøkkenet. Hemmeligheten bak den beste pastaen er at den er hjemmelaget. Alt du trenger er egg, mel og litt salt. Pastadeigen tåler godt å stå i kjøleskap noen timer før den skal brukes. Husk å ta den ut en halvtime før du skal kjevle den eller bruke den i en pastamaskin.

Hjemmelaget pasta - 4 posjoner

Dette trenger du:

 • 250 g hvetemel, gjerne fint pastamel (tipo 0 eller tipo 00) eller durumhvete
 • 0,5 ts salt
 • 2 stk egg
 • 2 stk eggeplomme

Slik gjør du:

1. Sikt mel i en liten haug på benken og lag en fordypning midt i haugen. Ha i salt, hele egg og eggeplommer. Bland ingrediensene sammen med en gaffel eller med fingertuppene.

2. Bland forsiktig inn litt og litt mel til alt er blandet. Bruk hendene og samle alt til en deig når eggene er absorbert av melet. Er deigen litt tørr? Børst bort litt av melet eller ha i litt vann eller litt mer egg. Er den bløt, juster med litt mer mel.

3. Deigen skal knas i minst 5 minutter. Når deigen er myk, smidig og elastisk, er den ferdig knadd.

4. Pakk pastadeigen godt inn i plastfolie, eller legg den i en tett pose. Deigen bør hvile i 30 minutter før den kjevles ut i pastamaskin eller for hånd.

Med pastamaskin:

5. Pakk ut pastadeigen og legg den på en melet kjøkkenbenk. Form deigen til en firkant med ca. samme bredde som pastamaskinens inntak. Still maskinen på det tykkeste hakket og sveiv deigen gjennom.

6. Sett pastamaskinen på ett hakk tynnere og kjør deigen igjennom en gang til. Fortsett med ett hakk til og brett deigen fra endene inn til midten slik at du får en jevn rektangulær pastaplate med rette kanter.

7. Kjør pastaen igjennom maskinen igjen på det tykkeste og fortsett slik på alle trinnene helt til du har deigen så tynn som du vil ha den. Vanligste trinn for ravioli, spagetti og tagliatelle er trinn 6 på de fleste maskiner, som tilsvarer ca. 1-2 mm. Skal du lage spagetti eller tagliatelle deler du pastaleiven opp i lengder à ca. 30 cm. Deretter kjører/sveiver du dem igjennom tagliatellehjulet eller spagettihjulet på pastamaskinen.

Uten pastamaskin:

Ta små biter av pastadeigen og kjevle ut så tynt du kan. Dryss med mel og snu leiven ofte så den ikke klistrer seg til underlaget eller kjevlen. Når leiven er 1-2 mm tykk kan du bruke en skarp kniv og skjære i ønsket fasong.

8. Pastaen er nå klar til koking, men du får aller best resultat om du lar den får tørke i noen minutter først.

Pasta al limone – sitronpasta

Sitronpasta, eller pasta limone, er en enkel pastarett med tydelig smak av frisk sitron. Denne populære pastaretten kan lages med og uten fløte, og her har du fløte-varianten - kremet og frisk. Serveres alene eller som tilbehør til kylling eller hvit fisk.

Porsjoner: 4 mindre porsjoner eller 2 store for sultne pastaelskere

Dette trenger du:

 • 4 porsjoner med hjemmelaget pasta (fra oppskriften over), eller tørket pasta av typen pappardelle, tagliatelle eller spagetti.
 • 1 ts salt, til koking av pasta
 • Sitronsaus
 • 1 ss olje
 • 1 finhakket hvitløksfedd
 • Skall og saft fra 1 stk sitron
 • 1 ts kvernet sort pepper
 • 1.5 dl kremfløte
 • 50 g smør
 • 60 gram parmesan
 • 2 ss hakket persille

Slik gjør du:

1. Ha i hvitløk, sitronskall og pepper sammen med olje i en panne. Stek på middels varme til løken bli blank. Ha i fløte og rør inn smør. La fløtesausen trekke på lav til middels varme mens du koker pastaen.

2. Kok opp en stor kjele med vann og ha i salt. Ha pastaen i det kokende vannet. Hvis du bruker tørket pasta kan du koke den til det er 1-2 minutter igjen av koketiden, og hvis du bruker fersk pasta trenger du kun å koke den 30 sekunder-1 minutt. Pastaen skal ikke være helt ferdig, da den også skal trekke i sausen.

3. Vend pastaen inn i sausen, og ta vare på pastavannet. Ha i sitronsaft. Start gjerne med halve mengden sitronsaft og tilsett litt og litt, til du syns den er syrlig nok.

4. Vend inn parmesan og persille, og la pastaen trekke i sausen til pastaen er ferdigkokt. Spe med litt pastavann mens pastaen trekker. Pastavannet er med på å tynne ut konsistensen på sausen og tilføre deilig smak.

Server med en gang, gjerne med litt ekstra høvlet parmesan, persille og et lite pepperdryss.