Pai med laks, sopp og vårløk

Paibunnen:

Velg bunn etter hvor fet du vil ha den. Fet bunn inneholder egg og mer smør.

Mager bunn inneholder ikke egg og en del av smøret et byttet ut med Kesam.

Mørdeig: Arbeid sammen hvetemel, smør i terninger, egg , salt og sukker med hendene til deigen har en litt kornete konsistens.

Tislett vannet og kna sammen til en jevn deig. Pakk deigen i plastfilm og legg i kjøleskapet ca 1 time.

Mager deig: Arbeid sammen smør, Kesam, hvetemel og salt til en jevn deig. Pakk i plast og legg i kjøleskapet i ca 1 time.

Smør en paiform ca 22 cm i diameter. Kjevle ut deigen til en rund leiv. Dryss med et tynt lag mel over og under slik at den ikke henger fast. Rull deigen løst opp rundt kjevlet og kle en paiform. La deigen gjerne henge litt over kanten på formen, skjær vekk overflødig deig med en liten spiss kniv eller rull kjevlet over kanten på formen slik at deigen ”skjæres” av. Trykk deigkanten oppover paikanten til den står ca ½ cm over kanten på formen. Sett formen i kjøleskapet i ca 20 min.

Prikk bunnen med en gaffel , kle bunnen med bakepapir og fyll med tørkede erter /bønner ( dette for at deigen ikke skal krype under forsteking.

Forstek bunnen på nederste rille i varm stekeovn 200 oC i 15-20 min. Bunne skal være lys , men begynne å bli sprøstekt. Hell ut ertene og fjern bakepapiret. Avkjøl mens fyllet lages.

Fyll:

Del opp laksen i terninger, røkelaks i tynne strimler, soppen i skiver/båter og vårløk i ringer. Stek soppen i meget varm panne til den er gyllen og tørr. Legg over i den forstekte bunnen sammen med laks og vårløk. Krydre med salt, pepper og muskat

Visp sammen egg, melk og Kesam eller fløte. Hell eggeblandingen over laksefyllet og dryss over revet hvit ost.

Stek laksepaien på nederste rille ved 200 oC i 20 min. Øk temperaturen til 220 oC . Legg over skiver av mozzarellaost og stek videre i 15-20 min til osten er smeltet og paien har en gyllen overflate.

Server lunken/lun eller kald, gjerne med en salat .

Mer innhold fra TV 2