Oppskrift: Ovnsstekte poteter

Ovnsstekte poteter og rotgrønnsaker

Dette er godt tilbehør til både kjøtt og fisk - eller som en rett alene.

OVNSBAKTE POTETER: Poteter og grønnsaker bakes i ovnen. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge
OVNSBAKTE POTETER: Poteter og grønnsaker bakes i ovnen. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge

Ovnsbakte poteter og grønnsaker servert med tzatziki - godt tilbehør til både fisk, kjøtt, bønner eller kokt makaroni. Oppskriften på tzatziki finner du nederst i artikkelen. 

– Legg gjerne over et par kvister rosmarin eller timian hvis du har det, eller bruk tørkede urter, sier Wenche Andersen. 

Dette trenger du: 

  • Ca. 800 g små poteter med tynt skall (eller større poteter delt i båter, tykt skall, skrell potetene)
  • 1-2 rødløk
  • 2-3 gulrøtter
  • 2-3 skiver sellerirot
  • 8-10 frosne aspargesbønner (fryste eller ferske, ferske forvelles før de legges i formen)
  • Finsnittet purre eller vårløk
  • 0lje, salt og pepper

Slik lager du ovnsbakte poteter og grønnsaker: 

  1. Varm stekeovnen til 225 grader. 
  2. Rens og del poteter og grønnsaker (unntatt vårløk/purre) i like store båter og biter. 
  3. Fordel grønnsakene utover en stor ildfast form/langepanne. Vend inn olivenolje, salt og pepper. Legg/strø over urter. 
  4. Sett i varm stekeovn. Stek til poteter og grønnsaker er møre og gylne, 30-40 minutter, avhengig av størrelsen på bitene.
  5. Finsnitt vårløk/purre og forvell i lettsaltet kokende vann (2-3 minutter) sammen med aspargesbønner. Hell av kokevannet og skyll i kaldt vann for å beholde den friske grønnfargen. Vend dem inn i den stekt grønnsaken.

Tzatziki - dette trenger du:  

Tips: Tzatziki, blir bare bedre hvis den får stå å trekke smak 1 times tid før servering. Lager du en stor porsjon, holder den seg i kjøleskapet en ukes tid.

  • 3 dl tykk gresk yoghurt eller matyoghurt
  • ½ slangeagurk
  • 2 fedd hvitløk
  • Salt, pepper
  • 1 ss ekstra virgin olivenolje
  • 1-2 ts sitronsaft
  • ½ ts sukker, evt litt honning
  • 2 ss finhakket frisk mynte

Slik lager du tzatziki: 

  1. Skrell agurken, riv den grovt, dryss på litt salt og la den ligge og renne av seg i et dørslag i 20-30 minutter. Klem/press væsken ut av agurken. 
  2. Bland agurk i yoghurten. Smak til med finhakket hvitløk, eventuelt litt mer salt, pepper, olivenolje, sukker og mynte.