Ovnsbakte beter, kikerter og tzatziki

Denne retten er like god alene, eller som tilbehør til kylling, fisk eller kjøtt.

OVNSBAKTE BETER: Serveres med bakte kikerter og tzatziki. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge
OVNSBAKTE BETER: Serveres med bakte kikerter og tzatziki. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge

Du finner oppskrift på tzatziki nederst i artikkelen.

Dette trenger du:

Ovnsbakte beter:

  • 700 g beter (gulbete, rødbete, polkabete, gresskar og søtpotet - bland gjerne forskjellig ut ifra det du finner)
  • 2-3 løk i båter, gjerne rødløk og vanlig gul løk
  • 1-2 fedd hvitløk (valgfritt)
  • Ca. 1 dl olivenolje
  • 1 ts malt koriander
  • 1 ts malt spisskum
  • 1-2 ts røkt paprika
  • Saft fra ½ sitron
  • 1/2 ts hvitt eller brunt sukker, eller sukker tilsatt litt vanilje
  • 2 bokser hermetiske kikerter

Slik gjør du:

Varm stekeovnen til 225 grader. Kikertene stekes for seg selv.

Rens og del grønnsaker i biter. Hell laken av kikertene, skyll i kaldt vann og la dem renne godt av seg. Legg grønnsaker og kikerter i langpannen/ildfast form. Fordel over olje, salt, pepper og krydder og bland inn i grønnsakene og kikertene. Fordel jevnt utover i formen. Stek på midterste rille i stekeovnen i 30-40 minutter til alle grønnsakene er møre, vend om på grønnsakene en gang imellom. Steketid er avhengig av størrelsen på grønnsaksbitene.

Kikerter: Hell av laken. Skyll godt og rist av vannet. Legg flatt utover i en ildfast form. Bruk samme marinade til kikertene som til grønnsakene. Dryss lett med litt grovt brunt sukker, vend lett om. Stek ved 180 grader i ca. 30 minutter.

Tzatziki:

  • 5 dl gresk tykk yoghurt eller en plantebasert yoghurt/rømme
  • ½-¾ slangeagurk, avhengig av størrelse
  • 1-2 fedd hvitløk
  • ¼ ts salt
  • 1 ss ekstra virgin olivenolje
  • 1-2 ts sitronsaft
  • ½ ts sukker eller honning
  • 2 ss finhakket frisk mynte
  • Slik gjør du:

    Skrell agurken, riv den grovt. dryss på litt salt og la den ligge og renne av seg i et dørslag i 20-30 minutter. Press væsken ut av agurken. Bland agurken i yoghurten. Smak til med finhakket hvitløk, eventuelt litt mer salt, olivenolje, sukker og mynte. La gjerne tzatziki stå trekke smak et par timer før servering.

    *I samarbeid med Gartner