Ovnsbakte beter, kikerter og tzatziki
Denne retten er like god alene, eller som tilbehør til kylling, fisk eller kjøtt.

Du finner oppskrift på tzatziki nederst i artikkelen.
Dette trenger du:
Ovnsbakte beter:
- 700 g beter (gulbete, rødbete, polkabete, gresskar og søtpotet - bland gjerne forskjellig ut ifra det du finner)
- 2-3 løk i båter, gjerne rødløk og vanlig gul løk
- 1-2 fedd hvitløk (valgfritt)
- Ca. 1 dl olivenolje
- 1 ts malt koriander
- 1 ts malt spisskum
- 1-2 ts røkt paprika
- Saft fra ½ sitron
- 1/2 ts hvitt eller brunt sukker, eller sukker tilsatt litt vanilje
- 2 bokser hermetiske kikerter
Slik gjør du:
Varm stekeovnen til 225 grader. Kikertene stekes for seg selv.
Rens og del grønnsaker i biter. Hell laken av kikertene, skyll i kaldt vann og la dem renne godt av seg. Legg grønnsaker og kikerter i langpannen/ildfast form. Fordel over olje, salt, pepper og krydder og bland inn i grønnsakene og kikertene. Fordel jevnt utover i formen. Stek på midterste rille i stekeovnen i 30-40 minutter til alle grønnsakene er møre, vend om på grønnsakene en gang imellom. Steketid er avhengig av størrelsen på grønnsaksbitene.
Kikerter: Hell av laken. Skyll godt og rist av vannet. Legg flatt utover i en ildfast form. Bruk samme marinade til kikertene som til grønnsakene. Dryss lett med litt grovt brunt sukker, vend lett om. Stek ved 180 grader i ca. 30 minutter.
Tzatziki:
- 5 dl gresk tykk yoghurt eller en plantebasert yoghurt/rømme
- ½-¾ slangeagurk, avhengig av størrelse
- 1-2 fedd hvitløk
- ¼ ts salt
- 1 ss ekstra virgin olivenolje
- 1-2 ts sitronsaft
- ½ ts sukker eller honning
- 2 ss finhakket frisk mynte
Slik gjør du:
Skrell agurken, riv den grovt. dryss på litt salt og la den ligge og renne av seg i et dørslag i 20-30 minutter. Press væsken ut av agurken. Bland agurken i yoghurten. Smak til med finhakket hvitløk, eventuelt litt mer salt, olivenolje, sukker og mynte. La gjerne tzatziki stå trekke smak et par timer før servering.
*I samarbeid med Gartner