Ovnsbakt ørret med agurksalat og sandefjordsmør

Wenche gir en forsmak på mai med nydelige, norske råvarer.

Ovnsbakt ørret servert med agurksalat, sandefjordsmør og norske poteter.

Oppskriften er glutenfri.

For melkefri: Bruk melkefrimargarin og erstatt fløte melkefritt alternativ.

For laktosefri: Velg laktosefritt smør/margarin og laktosefri fløte.

  • 700-800 g ørretfilet, benfri (laks tilberedes på samme måte)
  • salt og pepper
  • olje og smør til steking
  • sitron

Agurksalat

  • 1 slangeagurk
  • 3/4 ts salt
  • 1 ss nøytral olje
  • 3/4 ss eplesider eddik
  • 1/2 ts grovmalt pepper
  • 1-2 ts sukker (eventuelt søt sennep)
  • dill, persille eller gressløk

Sandefjordsmør

  • 2 ss fløte
  • 4 ss kruspersille eller dill
  • 200 g smør
  • saften av 1 sitron

Dryss ørretfilet med litt salt og la den ligge 10-15 min.

Fortsett med agurksalaten.

Høvle agurken i tynne skiver med hjelp av en ostehøvel. Dryss på salt og la agurkskivene stå med saltet i 10-15 min. Hell av noe av «væsken» som har dannet seg.

Bland sammen olje, eddik og pepper og smak til med sukker eller søt sennep. Hell laken over agurkskivene og vend lett om med hjelp av to gafler.

La agurksalaten stå og trekke minst 10 min før servering. Dryss over finhakket gressløk eller kruspersille før servering.

Sandefjordsmør. Kok opp fløte og persille. Ta kasserollen vekk fra platen og rør inn smør i biter. Smak til med sitronsaft. Sausen bør ikke koke etter at smøret er tilsatt, da vil den skille seg.. Hold sausen varm over et vannbad eller på laveste varme.

Tørk lett av ørretfileten med kjøkkenpapir for å fjerne overflødig salt.

Ovnsbakt fisk: Varm stekeovn til 170 grader. Legg fileten med skinnsiden ned i et ildfast fat. Legg over 3-4 skiver sitron (kan sløyfes). Sett i stekeovn på nest nederste rille og stek i 29-30 min. Steketid avhengig av tykkelse på fileten.

Steking i stekepanne: Del filten i skiver. Varm 1-2 ss olje i en panne, tilsett smør og la smøret smelte ved litt over middels varm panne. Legg i ørretskivene med skinnsiden ned og stek 4-5 min på skinnsiden og eventuelt ca. 1 min på kjøttsiden.

Server med nykokte poteter, agurksalat og sandefjordsmør.