Oppskrifter fra boken " En smak av Norge "
Gulrotsuppe med krabbe og pannestekt røye fra Hardanger servert med eplesidersaus.
Gulrotsuppe med krabbe.
Oppskrift : Jon Åge Ruud, Seilmakerfruens Kro på Lyngør
Egner seg godt som en forrett.
Skrell og del gulrøtter og potet I biter og fres I olje I en kasserolle sammen med hvitløk, blankt uten å ta farge, ikke bruk for sterk varme.
Hell over kyllingkraft og kok til grønnsakene er møre. Kjør alt i en blender eller bruk en stavmikser og kjør til en glatt suppe. Rør inn crème fraiche, hvis suppen er for tykk tilsett litt mer kyllingkraft.
Rett før servering bruk en stavmikser og kjør suppen til den blir lett og luftig.
Server med en halv kokt babygulrot, litt krabbekjøtt og urtegrønt for eksempel timian.
Se del 2 her
Pannestekt røye fra Hardanger servert med eplesidersaus
Oppskrift: Utne hotell
Salt, pepper
Dryss salt på fiskefiletene og la dem ligge med saltet i 15-20 min. Skyll av saltet og tørk fileten på kjøkkenpapir.
Begynn med å koke potetene knapt møre. Hell av kokevannet . damp potetene godt og stek dem i en stekepanne med olje ved middels varme , dryss over flaksalt og pepper.
Snitt opp kålen, surr den i sør i en stekepanne, til den så vidt faller sammen 3-4 min, dryss over sukker , salt og pepper.
Se del 3 her
Eplesidersaus
Skrell og del eplet (er skallet tynt og ikke seigt behold det på ). Del eplene i terninger eller tynne båter. Smelt smør i en vid kasserolle, surr eplene i 1-2 min, ta dem opp. Tilsett eplesider i kasserollen , kok opp og la koke uten lokk til det gjenstår ca 2 dl.
Tilsett fløte, kok opp. Jevn om ønskelig med litt maisennamel utrørt i litt eplesider. Smak til og rør inn smør rett før servering .
Smelt smør i en stekepanne, legg røyefiletene med skinnsiden ned i stekepannen.
Stek i 3-4 min (avhengig av tykkelse), øs varmt smør over filetene under stekingen. Er filetene tykke, snu dem og stek ca 1 min på siden uten skinn.
Server røyefiletene på en seng av smørdampet kål, eplesidersaus og potetene ved siden av.
Se del 4 her