Norsk fest i Lyon og fransk fest hos Wenche

I går kom Christopher Davidsen 2. plass i Bocuse d'Or og det vil Wenche feire med en fantastisk fransk fiskerett, akkompagnert av en nydelig hjemmelaget hollandaisesaus. I tillegg er vinkjenner Christer Berens på besøk med viner som passer perfekt til Wenches herlige måltid.

Pannestekt hvit fisk servert med dill hollandaise og reker

Til 4 personer

Dill hollandaise

Dette trenger du:

  • 250 g smør
  • ½ dl kaldt vann
  • 3 ss sitronsaft eller ½ dl hvitvinseddik
  • 1 finhakket sjalottløk
  • 6 knuste pepperkorn
  • 3 eggeplommer
  • Salt og hvit eller sort pepper
  • Dill

Slik gjør du:

Smelt smør i en liten kasserolle, kok det sakte opp.

Skum av skummet på overflaten.

Hell det flytende smøret over i en skål, pass på at det «hvite» bunnfallet ikke følger med.

Klaret smør skal ha samme farge som gylden olivenolje.

Kok opp vann, sitronsaft, finhakket sjalottløk og knuste pepperkorn i en liten kasserolle.

Kok inn til ca ½ dl.

Sil og hell over i en liten glass- eller stålbolle, denne settes over en kasserolle med kokende vann.

Tilsett eggeplommer og pisk kraftig til det skummer, blir varmt og tykner.

Trekk kasserollen vekk fra platen og spe forsiktig med det klarede smøret under stadig pisking.

Start med noen dråper, øk etter hvert.

Smak til med salt.

La sausen stå et lunt sted til den skal serveres, dekk med plastfolie.

Bland inn finhakket dill, rett før servering.

FRANSK VRI: Lag en fransk vri på torskemiddagen. Foto: TV 2
FRANSK VRI: Lag en fransk vri på torskemiddagen. Foto: TV 2

Pannestekt hvit fisk

Beregn ca 180 g benfri fisk pr person.

Velg fisk etter tilgang; torsk, steinbit, kveite eller en annen hvit fisk som er fast i kjøttet.

Dryss fisken med salt på begge sider og la stå i ca 15 min før steking.

Tørk av saltet før steking.

Varm en nøytral olje i en stekepanne, tilsett 2-3 ts smør.

La smøret smelte og stek fisken i middels varm panne i ca 3 min, snu og stek ca 2 min på andre siden.

Steketiden er avhengig av tykkelsen på fisken.

Server med reker og kokte grønnsaker, f. eks sukkererter, strimler av fennikel og vårløk.

Christers franske vintips:

  • Hvitvin 1: Girardin Bourgogne Chardonnay Terroir Noble 2013. Burgund, Frankrike. Kr 192,00
  • Hvitvin 2: Matrot Meursault 2013 Burgund, Frankrike. Kr 399,90
  • Rødvin 3 Morey St.Denis 1er Cru Aux Cheseaux 2012 Burgund, Frankrike. Kr 569,00
  • Hvitvin 4 La Chablisienne Chablis Cuvée La Sereine 2012/2013 Burgund, Frankrike. Kr 184,90
  • Rødvin 5: Potel Aviron Morgon Cote du Py 2014 Burgund, Frankrike. Kr 192,00