Neslerisotto og neslesuppe

Plukk eller klipp små, fine skudd eller spede toppskudd av litt større planter. Bruk hansker. Etter at neslene er kokt vil de ikke ”svi” når du tar på dem.

Neslerisotto:

Skyll neslene godt i kaldt vann. Kok opp vann og legg i neslene. Kok opp på nytt og la trekke i 3-4 min. Ha over i en sikt og skyll under rennende kaldt vann. La neslene renne godt av seg og hakk dem opp med en kniv.

Finhakk sjalottløk og fres i olje sammen med risen, til alt er blankt. Hell på hvitvin og kok inn. Øs over hønsebuljong litt etter litt. Kraften skal koke helt inn mellom hver gang, før du tilsetter ny kraft. Rør jevnlig under hele kokeprosessen. Det vil ta ca. 20 min før risen er ferdig kokt og all kraften er tilsatt.

Rør inn de hakkede kokte neslene, smør og revet parmesan og smak til med salt og pepper.

Neslesuppe:

Legg de nyplukkede neslene i en bøtte eller kar med kaldt vann. Rør om slik at de blir godt skylt. Fjern ev grove stilker.

Kok opp vann og legg i de avrente neslene og kok under lokk i 3-4 min.. Legg neslene over i kaldt vann, ev i et dørslag og skyll i kaldt vann, da beholder de den fine grønn fargen. Klem ut det kalde vannet og hakk neslene opp med en kniv.

Rør sammen mykt smør og hvetemel. Kok opp hønse eller grønnsakkraft og visp inn smør og hvetemel blandingen i den varme kraften. Kok opp og la suppen koke i ca 3 min.

Tilsett neslene og fløte og la trekke i 4-5 min. Smak med salt pepper og muskat.

Server med halve kokte egg og ev litt finklippet gressløk.

Tips 1: I stedet for smør og mel, riv 4-5 poteter fint opp og la de koke i kraften til potetene er møre og begynner å jevne kraften. Tilsett kokte nesler og ev fløte. Smak til med salt og krydder.

Tips 2: Nesler kan erstattes av frisk spinat eller grønnkål.