wenches julekalender

Mormors julekake

Luke 17: I dag skal Wenche lage julekake etter oppskrift fra hennes egen mormor, som alltid bakte denne deilige kaken på julaften.

JULEKAKE: Med julekake i hus, kan du trygt invitere inn kjente og kjære. Foto: Mastiff
JULEKAKE: Med julekake i hus, kan du trygt invitere inn kjente og kjære. Foto: Mastiff

Mormors julekake er et fast innslag hos meg på formiddagen på julaften.

Kaken kan fint serveres til de som stikker innom, eller hva med å overraske en venn med en nystekt julekake?

Denne kan bakes på lillejulaften. Den kan også settes til kaldheving på lillejulaften og stekes på julaften.

Vil du se Wenche i aksjon? Se hele fremgangsmåten på TV 2 Sumo.

Mormors julekake

Denne deigen utgjør tre stykk.

  • 125 g smeltet smør + 125 g mykt smør (ikke smeltet). Tilsettes helt mot slutten av eltingen
  • 1 l helmelk
  • 2-3 dl sukker
  • 2 pk gjær
  • Ca 1 ½ kg hvetemel, begynn med 1 kg
  • 1 ss kardemomme
  • Ca 300 g rosiner

Slik gjør du det:

Smelt 125 gram smør. Tilsett melk og sukker og varm opp til det er fingervarmt.

Fersk gjær løses opp i litt av væsken, tørrgjær tilsettes sammen med melet.

Elt inn 1 kilo mel, kardemomme, rosiner og eventuelt tørrgjær og elt/rør sammen. Tilsett resten av hvetemelet til den ikke for fast, men en smidig deig. Tilsett resten av det myke smøret bit for bit og elt sammen til deigen slipper bakebollen.

Dekk med plast og sett til heving i 40-50 minutter.

WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips, som kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff
WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips, som kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff

Gni bakebordet med litt smør og gni inn hendene med smør. Elt sammen deigen. Del i tre emner og form til tre runde kaker eller brød og legg på bakepapirkledd stekebrett. Snitt rundt kanten med en tynn, spiss kniv og trykk kaken ned på midten. Dette vil gi julekakene en rund og fin fasong.

Dekk med et klede og la kakene etterheve 45- 50 minutter.

Pensle med smør eller sammenpisket egg, tilsatt 1 ts sukker og 2 ss vann. Stek i varm stekeovn på nederste rille på 175 grader i cirka 45 minutter.

Avkjøl på rist.

Tips:

  • Julekakene kan stekes i smurte brødformer, eventuelt dekk bunnen med bakepapir.
  • Deigen kan lages kvelden i forveien.
  • Lag som beskrevet men med kald melk. Bruk romtemperert smør og tilsett det gradvis i deigen etter at halvparten av melet er arbeidet inn i deigen.
  • Dekk til og sett til heving på kjøkkenbenken i 7-8 timer eller i kjøleskap cirka 10 timer.

Julekake uten gluten, egg og melk

Denne deigen utgjør to julekaker.

  • 5 dl melk som tåles for eksempel havremelk, rismelk, laktosefri melk eller vanlig helmelk for de som tåler det
  • 125 g smør eller margarin uten melk
  • 1 ½ dl sukker
  • 200–250 g rosiner
  • 1 pk (50 g) gjær
  • 1 ½ ss fiberhusk
  • 1 egg kan erstattes med ca ½ dl ekstra melk
  • 100 g jyttemel
  • Ca 500 g Semper fin mix eller Shaer brødmiks
  • Nøytral olje eller mykt smør/margarin til utbaking
  • Sukker oppløst i litt varmt vann til pensling

Slik gjør du det:

Varm opp melk (som tåles), smør/margarin, sukker og rosiner.

Løs opp fersk gjær i den fingervarme væsken. Tørrgjær tilsettes sammen med det tørre.

Visp fiberhusk inn i melkeblandingen og la den svelle 5-10 minutter. Arbeid inn resten av ingrediensene. Dekk til bakebollen og la deigen heve til dobbel størrelse.

Smør benkeplaten og hendene med olje eller mykt smør/margarin. Form deigen til to brød og legg på stekebrett eller i smurte brødformer /dekket med bakepapir i bunnen. Dekk med et klede og la etterheve i 30-40 minutter.

Pensle med sukkervann før steking. Det vil gi en gyllen farge på julekakene. Stek på nederste rille i varm stekeovn på 200 grader i 30-40 minutter.