Mettende grovbrød med rug

Disse brødene er tunge og saftige og holder seg best hvis de oppbevares i kjøleskapet.
Brødene egner seg godt til frysing.
Denne deigen skal være som en tykk grøt på konsistens.
Deigen fordeles i smurte former etter forheving, dvs den skal ikke eltes og formes på bakebordet.

2 brød i 2- liters former:

Kok helkorn i 7 dl vann i 10 – 15 min.
Tilsett sur skummet melk / yoghurt eller vann og avkjøl til fingervarmt.

Bland sammen alt det tørre.
Tilsett kokte helkorn og all væsken.
Elt godt sammen til grøtaktig tykk deig.
Elt deigen 8-10 min i kjøkkenmaskin.
Juster med vann eller mel hvis deigen blir for løs eller tykk.

Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca 1 time.
Elt deigen sammen på nytt, dekk bakebollen med plast og la deigen heve ca 30 min.
Ha deigen over i godt smurte former. (Bunnen på formen dekkes med en strimmel bakepapir).
Dekk formene med et klede og la brødene heve ca 30 min.

Varm stekeovnen til 225 oC.
Sett brødene inn på nederste rille og senk temperaturen til 200 oC.
Stek brødene 50 min – 1 time.
Avkjøl på rist.

Tips:

Sesamfrø og solsikkekjerner kan erstattes av hakkede valnøtter og gresskarkjerner og brødet får en helt annen smak.

Se mer:

598858

Mer innhold fra TV 2