Mai-kringler, en med salt mat og en med søt mat

Salt:

Rør fersk gjær ut i litt av den lunkene væsken. Tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet.

Rør sammen væske, smør eller olje, sukker , salt og hvetemel til en glatt og smidig deig. Dekk til bakebollen og la den heve i 30-40 min til dobbel størrelse.

Gjær klar fyllet mens deigen hever.

La hermetisk paprika rene godt av s eg og del opp i biter. Skyll og rist godt av rucolasalat . Riv ost.

Ta deigen ut på et melet bakebord. Vil du lage en liten kringle , del deigen i to og form den ene delen til rundstykker eller brød og den andre til kringle.

Ønsker du en stor kringle, elt sammen deigen og kjevle ut til en avlang leiv, ca 1 cm tykk. Legg på fyllet langsetter leiven. Rull sammen legg på et bakepapirkledt stekebrett og form til en kringle.

Du kan også forme som 2 brød.

Dekk til og la kringlen etterheve i ca 50 min.

Pensle med vann eller melk og dryss med frø og ev ost eller flaksalt.

Stek i varm stekeovn på nederste rille 180 oC i 35-40 min.

Rundstykker stekes midt i stekeovnen 225 oC i 10.12 min.

Avkjøl på rist.<

Søt:

Smelt smør og tilsett melk og varm til fingervarm. Tørr gjær tilsettes sammen med hvetemelet, fersk gjær løses opp i litt va den fingervarme væsken. Tilsett resten av væsken ,sukker, salt, revet skal av 1 sitron og halvpisket egg. Elt inn mesteparten av hvetemelet og elt sammen til deigen slipper bakebollen. Deigen skal være glatt og smidig , men ikke for hard/ fast.

Dekk til bakebollen og la deigen heve tildobbel størrelse , 30-40 min.

Mens deigen hever rør sammen alle ingrediensene til fyllet.

Ha deigen ut på et melet bakebord , elt den lett og trill ut til en lang pølse. Klapp eller kjevle ut til ca 20 cm bredde.

Smør fyllet utover deigen. Rull sammen til en fast ”pølse”.

Legg med skjøten ned på bakepapirkledt stekebrett, form til en krans/ kringle. Klipp dype ”hakk” i kransen/ kringlen , men ikke helt igjennom. Ca 2 cm mellom hvert ”klipp”. Brett ”klippene/ bladene” vekselvis mot høyre og venstre.

Dekk til og la etterheve i 50-60 min.

Pensle med egg og dryss ev med perlesukker.

Stek i varm stekeovn 200 oC på nederste rille i 30-40 min. Avkjøl på rist.

Tips: I stedet for klippekrans - Bruk en skarp kniv og del ”pølsa” i to langsetter. Snurr de to delene sammen, slik at snittflatene vender ut. Form til en krans og legg på et bakepapirkledt eller smurt stekebrett. Stek som skinkekringle.