Lutefisk
Med grønn ertestuing
Beregn 1/2 - 3/4 kg lutefisk pr person
1 ss salt pr kg lutefisk
litt grovmalt pepper
Varm stekeovnen til 200oC.
Vellykket lutefisk skal være lys og sammenhengende, uten for mye lutsmak.
Hvor fast fisken skal være er en smakssak.
Vil man ha fisken fastere, kan den drysses med 2-3 ss salt pr kg , 10-20 min
før fisken tilberedes.
Saltet skylles av før tilberedning og fisken saltes på nytt ( 1 ss salt pr kg
fisk).
Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en langpanne/ildfast fat.
Dryss over salt og grovmalt pepper.
Dekk med aluminiumsfolie.
Bak/stek i stekeovn på nederste rille i 30-40 min.
Lutefisk kan også trekkes i vann, se tips.
Lutefisk skal serveres rykende varm på varme tallerkener.
I gammel norsk tradisjon var smeltet smør med tørr sennep, eventuelt pepper og flatbrød vanlig å servere til lutefisken.
Også lefse ble mye brukt til lutefisken.
Tradisjonene er mange og gode, vi nevner noen:
Det vanligste tilbehøret er grønn ertestuing og ribbefett eller sprø stekt
bacon.
(På vestlandet blir det ofte brukt fett fra pinnekjøtt/fåreribbe).
Mange serverer også hvit saus, ev smakt til med sennep som tilbehør.
I midt Norge blir det ofte servert sirup eller terninger av geitost til lutefisken.
En viktig del av måltidet er nykokte gode poteter, gjerne Gulløye, mandel eller Ringerikspoteter.
Grønn ertestuing:
Legg ertene i bløt natten over i rikelig med kaldt vann.
Hell av bløtevannet.
Kok ertene møre i nytt friskt vann.
Vannet skal stå halvt opp på ertene når de er ferdig kokt.
Koketid ca 1 time.
Rør /rist sammen melk og hvetemel og hell i ertene under omrøring.
Kok opp og la ertestuingen trekke i 6-8 min.
Smak til med salt, pepper, sukker og smør.
Moderne variant av ertestuing:
Grønn ertestuing av frosne grønne erter.
Kok opp frosne erter i lettsaltet vann, hell av kokevannet.
Bruk en stavmikser og mos ertene.
Smak til med smør, salt og pepper.
Tips:
Lutefisk kan også trekkes i kjele med vann.
Kok opp rikelig med lettsaltet vann i en kasserolle, bruk ca ¾ dl salt pr
liter vann.
Legg i stykker av lutefisk.
Kok opp.
Trekk kasserollen vekk fra platen og la fisken trekke i 8 -10 min.
Trekketiden av avhengig av tykkelsen på fiskestykkene.
Se videre: