Lutefisk

Med godt tradisjonelt tilbehør

Vi har vært hos fiskehandler Kjetil Holen, Knutstad & Holen, fiskebutikk på Hamar.

Beregn 1/2 - 3/4 kg lutefisk pr person

1 ss salt pr kg lutefisk

litt grovmalt pepper

Varm stekeovnen til 200oC.

Vellykket lutefisk skal være lys og sammenhengende, uten for mye lutsmak.
Hvor fast fisken skal være er en smakssak.
Vil man ha fisken fastere, kan den drysses med 2-3 ss salt pr kg , 10-20 min før fisken tilberedes.
Saltet må skylles godt av ( legg ev fisken i iskaldt vann 10-15 min) før tilberedning og fisken saltes på nytt ( 1 ss salt pr kg fisk).
Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en langpanne/ildfast fat.
Dryss over salt og grovmalt pepper.
Dekk med aluminiumsfolie.
Bak/stek i stekeovn på nederste rille i 30-40 min.

Lutefisk kan også trekkes i vann, se tips.

Lutefisk skal serveres rykende varm på varme tallerkener.

I gammel norsk tradisjon var smeltet smør med tørr sennep, eventuelt pepper og flatbrød vanlig å servere til lutefisken.

Også lefse ble mye brukt til lutefisken.

Tradisjonene er mange og gode, jeg nevner noen:

Det vanligste tilbehøret er grønn ertestuing og ribbefett eller sprø stekt bacon. (På vestlandet blir det ofte brukt fett fra pinnekjøtt/fåreribbe).
Mange serverer også hvit saus ev smakt til med sennep som tilbehør.
I midtnorge blir det ofte servert sirup eller terninger av geitost til lutefisken.
En viktig del av måltidet er nykokte gode poteter , gjerne gulløye , mandel eller ringerikspoteter.

Grønn ertestuing:

Legg ertene i bløt natten over i rikelig med kaldt vann.
Hell av bløtevannet.
Kok ertene møre i nytt friskt vann.
Vannet skal stå halvt opp på ertene når de er ferdig kokt.
Koketid ca 1 time.
Rør /rist sammen melk og hvetemel og hell i ertene under omrøring.
Kok opp og la ertestuingen trekke i 6-8 min.
Smak til med salt, pepper, sukker og smør.

Grønn ertestuing av frosne grønne erter:

Kok opp frosne erter i lettsaltet vann, hell av kokevannet.
Bruk en stavmikser og mos ertene.
Smak til med smør, salt og pepper.

Hvit saus smakt til med sennep:

Visp hvetemelet ut i den kalde melken og kok opp under omrøring.
La sausen trekke 6-8 min.
Smak til med smør, sennep, salt og pepper.

Tips:

Lutefisk kan også trekkes i kjele med vann, slik Kjetil Holen på Hamar gjør (fiskebutikken Knutstad og Holen).

Kok opp rikelig med lettsaltet vann i en kasserolle, bruk ca ¾ dl salt pr liter vann.
Legg i stykker av lutefisk.
Kok opp.
Trekk kasserollen vekk fra platen og la fisken trekke i 8 -10 min.
Trekketiden av avhengig av tykkelsen på fiskestykkene.