Lutefisk med tradisjonelt tilbehør

Legg lutefiskskivene med skinnsiden ned i langpanne, dryss med salt, 1 ss pr kg fisk, og la fisken ligge med saltet 30-40 min før langpannen dekkes aluminiumsfolie og settes i stekeovnen. ( saltet skal ikke skylles av)

Bak/stek i varm stekeovn 200oC på nederste rille i 30-40 min.

Tips: Lutefisken avgir så mye væske under trekkingen at det ikke er nødvendig å koke den i vann. Koking i langpanne i stekeovn gir et meget godt resultat.

Tilbehøret varierer og er mange og gode, vi nevner noen.
- hvit saus smakt til med sennep, grønn ertestuing og ribbefett eller sprø stekt bacon.
- På vestlandet ble det brukt fett fra pinnekjøtt/fåreribbe)
- Lefse eller flatbrød
- sirup eller terninger av geitost.

En viktig del av måltidet er nykokte gode poteter , gjerne mandel eller Ringerikspoteter. Kokes med skallet på, skrelles før servering.

Grønn ertestuing

Legg ertene i bløt natten over i rikelig med kaldt vann. Hell av bløtevannet .Kok ertene møre i nytt friskt vann. Vannet skal stå ¼ opp på ertene når de er ferdig kokt. Koketid ca 1 time.
Rør inn smør og smak til med salt, pepper og sukker.

Hvit saus smakt til med sennep

Smelt smør , rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring.
Kok opp og la sausen trekke 6-8 min. Smak til med sennep, salt og pepper.