Langpannebrød
med rug og gresskarkjerner
Varm opp melk og vann til ca 30 grader og tilsett frø og kjerner.
La det stå å svelle i minst 15 minutter.
Rør inn honningen mens blandingen enda er lunken.
Tilsett smuldret gjær (eller en halv pakke tørrgjær), salt, kruskakli,
rugmelet og mesteparten av hvetemelet.
Elt gjerne deigen i en kjøkkenmaskin med eltekrok.
Tilsett mel til en fast, men fremdeles litt klissete deig.
Ha deigen over i en bakepapirkledt langpanne.
Fukt hendene og fordel deigen jevnt utover langpannen.
Dekk langpannen med plast og la brødet forheve 50 -60 minutter.
Del opp brødet i 4×5 ruter med en skarp kniv eller pizzahjul.
Pensle brødet med vann og strø over solsikkekjerner eller andre frø.
Dekk til og la brødet etterheve videre i ca 30 minutter, dekk til med plast.
Stek brødet midt i varm stekeovn 200 oC i ca 25 minutter eller til brødet har
fått fin farge og er gjennomstekt.
Server brødet til ost og en kopp te, eller til frokost eller i matpakken.
Se mer:
Aprikosmarmelade smaker godt til:
Kok opp 10-12 tørkede aprikoser , 2-3 dl vann, ½ ts finhakket frisk ingefær, ¼ finhakket rød chili, revet skall av ½ lime eller sitron, 2 ss honning eller 2 ss brunt sukker .
Kok til aprikosene er møre.
Tilsett ev litt mer vann, men pass på at det ikke blir ”suppe”.
Smak til med litt mer sukker hvis nødvendig, og saft fra sitron eller lime
eller 1-2 ts balsamicoeddik.
Avkjøl og fyll på glass.
Marmeladen kan også smaksettes med tørket nellik og anis.
Se videre: