Langkokt høyrygg
Det møre kjøttet serveres med coleslaw og syltet rødløk.

Oppskriften er til ca. 6 personer. Kjøttet og tilbehøret kan gjerne serveres i briochebrød eller med ovnsbakte poteter eller potetmos.
Dette trenger du:
- Ca. 1 kg benfri høyrygg (svinenakke kan også brukes eller annet marmorert benfritt kjøtt. Det trenger ikke være mørt, det blir mørt ved tilberedning)
- Smør eller olje til steking
- 1 finhakket løk
- 1-2 fedd finhakket hvitløk
- 2 ss paprikapulver, gjerne røkt
- 1 ss tørket oregano
- 2 ss brunt sukker
- 3 ss tomatpuré
- 2 ss tomatketchup (med mindre sukker)
- 4 dl alkoholfritt øl eller kraft (vann+ buljongterning)
- 2 ss soyassaus
Slik gjør du:
Brun kjøttet på alle kanter i en liten gryte/kasserolle, passe stor til kjøttet. Ta opp kjøttet og legg det til side. Tilsett finhakket løk, hvitløk, krydder, brunt sukker, tomatpuré, tomatketchup, kraft eller alkoholfritt øl og soyasaus i gryta. Legg i kjøttstykket. Væsken skal stå ca. ¾ opp kjøttet. Kok opp, legg på lokk og la kjøttet trekke (rett under kokepunktet, ikke koke) i ca. 2 timer til det er mørt, blir det stående i 3 timer på svak varme går det greit. Kjøttet er mørt når det lett kan trekkes fra hverandre med to gafler.
Tips: Gryten med kjøttet kan også settes i stekeovnen ved 100 grader i 4-6 timer til kjøttet er mørt.
Coleslaw (kålsalat):
- Ca. 200 g hodekål eller kinakål, finsnittet
- 2 gulrøtter, revet
- 1 stort eple, strimlet/revet
- 3 ss tykk yoghurt, crème fraiche lett eller lett rømme
- 2 ss majones
- 2-3 ss Dijonsennep
- 1 ts red curry paste
- Saft av 1 lime eller ½ sitron
- 1-2 ss sukker
- Salt, pepper
Slik gjør du:
Bland sammen finsnittet kål, gulrot og eple.
Rør sammen crème fraiche eller rømme, majones. Smak til med sennep, salt,
pepper og red curry paste og eventuelt litt saft fra lime eller sitron. Vend inn i
grønnsakene.
Syltet rødløk:
- 1 rødløk
- ½ dl eddik eplecidereddik/hvitvinseddik eller bringebæreddik
- ½ dl vann
- 1 dl sukker
Slik gjør du:
Kok opp eddik, vann og sukker. Skjær rødløken i tynne ringer. Legg i et passende stort glass (med lokk) og hell over den varme laken. Sett på lokket.
Tips: Lag gjerne en dobbelt porsjon. Holder seg i lukket glass i kjøleskapet i 4-5 uker.