Lag nydelige hjemmelagde vannbakkels

Kos deg med hjemmelagde vannbakkels på en mandag. Deigen til vannbakkelsen er sukkerfri og kan brukes til mange varianter. Lek deg med vannbakkels!

Vannbakkels

Petit choux (runde) eller eclairs (avlange) på fransk

Deigen må kokes før den stekes!

Gode råd: Følg oppskriften, vær nøyaktig når du måler og veier opp ingrediensene, følg fremgangsmåten og du er sikret et vellykket resultat.

5 dl vann

1/4 ts salt

250 g smør

250 g hvetemel

6 vanlige egg / 5 store egg

Steketemperatur: 200 grader

Steketid: 30-40 min (avhengig av størrelsen) Det er viktig at vannbakkels ikke tas for tidlig ut av ovnen, da vil de falle sammen

Slik gjør du:

Finn frem alle råvarene. Mål og vei opp alle ingrediensene nøyaktig. Smør et stekebrett med smør og dryss med litt hvetemel, eller dekk med bakepapir.

Kok opp vannet under lokk, ikke la det koke så lenge at vannet fordamper. Tilsett salt og smør og smelt i det kokende vannet. Hell alt hvetemelet i vannet på engang under stadig omrøring. Rør godt til det blir en jevn klump. Kasserollen skal stå på middels varme.

Når deigen er rørt godt sammen, "svi" deigen på alle kanter i 1 min ved sterk varme. (Uten at deigen skal ta farge.)

Ha deigen over i en arbeidsbolle, rør inn eggene ett av gangen. Tilsett ikke neste egg før det første er rørt helt inn.

Fyll røren i en sprøytepose med en stor stjerneformet tupp. Sprøyt røren ut som roser på stekebrettet eller bruk to spiseskjeer og sett røren på stekebrettet.

Stek i varm stekeovn på midterste rille i 30-40 min. Steketid er avhengig av størrelsen på kakene. Ikke åpne ovnsdøren de første 20 min, stek til vannbakkels er lette og luftige. Avkjøl på rist.

Vannbakkels kan fylles med vaniljekrem eller krem og frisk frukt, krem smakt til med vanilje eller 1-2 ss sterk kaffe. Kakene kan drysses med melis eller glaseres med melis eller sjokolade glasur.

Tips - spises best med en kakegaffel.

Vaniljekrem

1 vaniljestang

5 dl helmelk

5 eggeplommer

1 dl sukker

2 ss maisenna

2 dl kremfløte

Slik gjør du:


Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frø og stang i en kjele med melk og kok opp. Pisk godt så vaniljefrøene ikke klumper seg.

Pisk eggeplommene med sukker og maisenna i en stor bolle (romme ca 2 liter).

Fjern vaniljestangen fra melken. Hell melken over eggeblandingen og pisk godt før massen helles tilbake i kjelen. Varm langsomt opp, rør til en tykk saus og det kommer en «kokeboble».

Hell sausen gjennom en sikt, dekk med plastfilm og la den avkjøle seg, sett gjerne i kaldt vann.

Pisk kremfløten myk og vend inn i avkjølt vaniljekrem.

Vaniljesaus

1 vaniljestang

5 dl helmelk

1 dl sukker

6 eggeplommer

Samme fremgangsmåte som til vaniljekrem. Men uten maisennamel. Velbekomme!

Mer innhold fra TV 2