Krydret lammestek
Med ovnsstekte poteter og grønnsaker
Honning, sitrus- og rosmarinkrydret lammestek med ovnsstekte poteter og
grønnsaker .
Enkel og smakfull lammestekmiddag til påske.
Steken stekes 3 ½ -4 timer før den skal serveres!
Lammestek:
La kjøttet ligge til temperering på kjøkkenbenken ca 1 time før steking.
Stikk små hull i steken med en spiss kniv og stikk inn biter av hvitløk og
frisk rosmarin.
Skjær appelsin i skiver og legg under surringen på steken.
Varm opp olje slik at den blir flytende( ikke koke), tilsett revet
sitronskall ( kun det gule), salt og pepper og gni inn lammesteken.
Varm stekeovn til 125 oC .
Legg steken i ildfast fat, stikk inn et steketermometer og stek til
termometeret viser 62-64 oC (rosa stek), ca 2 ½ time avhengig av tykkelsen
på steken og hvor ”temperert” steken er når den legges inn i stekeovnen.
Dekk med aluminiumsfolie og ”pakk” et tykt håndklerundt og sett lunt.
Stek potetene mens steken ” hviler”.
Ovnsstekte poteter:
Del poteter, rotgrønnsaker og løk i båter.
Legg i et ildfast fat, gjerne sammen med noen skiver appelsin og ev tørkede
aprikoser.
Fordel over olje, salt, pepper og urtekrydder.
Stek i varm stekeovn, 200 oC i 40-50 min til alt er mørt.
Vend om på poteter og grønnsaker en gang i mellom.
Saus:
Smelt brunt sukker (bli karamell uten å bli brent).
Tilsett eddik (sukkeret vil stivne, men det vil koke seg mykt med eddiken
igjen) og kok inn til en tykk sirup.
Ha i kraft og rømme og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens.
Sausen kan gjerne stå og trekke 1 – 1 ½ time, den vil bare bli bedre.
Smak til sausen med kraft fra steken, salt og pepper før servering.
Er sausen for tynn, jevn den med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.
Se mer: