Oppskrift: Julekake

Konditorens julekake

Konditor Sverre Sætre gjester kjøkkenet og lager sin spesialjulekake med fiken og kirsebær.

JULEKAKE: Konditorens julekake med fiken og kirsebær. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge
JULEKAKE: Konditorens julekake med fiken og kirsebær. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge

Konditor Sverre Sætre har vunnet flere medaljer sammen med det norske kokkelandslaget. Her deler han sin oppskrift på julekake, som passer til en formkake-form på 1,2 liter.

– Denne kaken har jeg blant annet til frokost på juleaften, forteller Sverre.

Dette trenger du:

  • 90 g mandler
  • 140 g melis
  • 70 g mel
  • 4 g kanel, malt
  • 140 g saltet smør, romtemperert
  • 40 g eggeplomme (2 stk)
  • 50 g egg (1 stk)
  • 70 g eggehvite (2 stk)
  • 35 g sukker
  • 60 g tørket fiken uten stilk i biter på ca 2 x 2 cm
  • 55 g fryst kirsebær uten stein

Slik lager du julekake:

  1. Forvarm ovnen til 175 grader.
  2. Ha melis og mandler i en foodprosessor og gjør slik at mandlene blir helt finmalt.
  3. Pisk smøret og mandelmelisen luftig i en kjøkkenmaskin med en k-krok.
  4. Tilsett egg og eggeplomme i smøret og rør det inn.
  5. Sikt mel og kanel og rør det inn i røren.
  6. Til slutt pisker du eggehvite og sukker til luftig marengs og vender det forsiktig inn i røren.
  7. Fyll i smurte former. Dytt kirsebær og fiken ned i røre.
  8. Stek i ca. 40 minutter til kaken er gyllen.
  9. Ta ut og avkjøl. Oppbevar i kjøleskap. Pynt kaken etter ønske:)