Klassisk lammestek

til påske, servert med saltbakte poteter, rødvinsaus og aspargesbønner

Lammestek:

Gni lammelåret inn med salt og pepper. La små lommer i kjøttet med en spiss liten kniv, stikk inn rosmarin og strimlet hvitløk.

Legg løk i båter ( behold gjerne litt av det gule skallet på ), gulrot i biter og sellerirot i biter i et smurt ildfast fat / langpanne. Legge i lammelåret og stikk inn et steketermometer. Pass på at termometeret ikke står mot ben. Hell på ca 1 l kokende / varmt vann.

Sett i varm stekeovn ved 125 0 C i stek i 21/2 – 3 timer til steketermometeret viser 70 oC . ta ut lammelåret , sil av sjyen og dekk låret med aluminiumsfolie og la det hvile i 30-40 min., mens potetene bakes .

Sjyen kokes inn til det gjenstår ca 3 dl .

Server lammesteken med saltbakte poteter, aspargesbønner og saus.

Poteter:

Varm stekeovn til 250 oC.

Skyll godt av potetene, skallet skal være helt.

Legg potetene i en smurt ildfast form. Vend inn hvitløkfedd delt i to og friske timiankvister.

Bland sammen salt, hvetemel og vann og fordel over potetene , klapp til slik at saltet ligger som et lokk.

Sett på nederste rille i varm stekeovn. Stek i 15 min, senk temperaturen til 200 oC og stek til potetene er møre 15-20 min. Stikk en liten spiss kniv i potetene og kjenn at de er passe kokt , ikke overkokt. Ta ut og fjern saltet. Hvis ikke vil potetene ” koke” videre i saltet.

Saus:

Finhakk sjalottløk og skjær sopp i båter/skiver. Surr i olje /smør til løken er blank. Tilsett rødvin, lammekraft , sukker, sopp, timian og laurbær. Kok opp og la koke uten lokk til litt under halv mengde til en fyldig god smak. Sil sjyen.

Du har nå to muligheter, jevne sausen med smør eller crème fraiche.

Smør - kok opp sjyen, trekk kasserollen vekk fra platen, pisk inn smør i ”klatter”, sausen må ikke koke. Smak til med salt og pepper og ev litt sukker.

Crème fraiche – kok opp sjyen, pisk inn maisenna og la sausen trekke i 5-6 min uten lokk. Jevn ev med litt maisenna hvis du vil ha en fyldigere saus.

Smak til med salt, pepper og ev litt sukker.

Aspargesbønner:

Rens bønner og forvell i lettsaltet kokende vann i 3-4 min. Hell av kokevannet.

Finhakk 1 sjalottløk og surr blank i 3 ss smør. Tilsett godt avrente bønner og la trekke i med i 2-3 min. Smak til med salt.