Kladdkake - perfekt å ha i bakhånd

Kladdkake er en svensk sjokoladekake som er perfekt å ta frem når man plutselig får kaffegjester. Kaken lager man enkelt og raskt, kunsten er å steke den for lite!

Kladdkake

En populær svensk sjokoladekake med en nesten rå kjerne.

Dette trenger du:

  • 100 g smør (eller margarin uten melk for de som ikke tåler melk)
  • 2 egg
  • 2 ½ dl sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 3 ss kakao
  • 2 krm salt
  • 2 dl hvetemel

Slik gjør du:

Forvarm stekeovnen til 175 oC.

Legg smøret i en kasserolle, halvsmelt det på lav varme.

Trekk kasserollen vekk fra platen og rør med en skje eller slikkepott slik at alt smøret er blitt flytende uten å bli for varmt når resten av ingrediensene skal tilsettes.

KLADDKAKE: En deilig svensk sjokoladekake. Foto: TV 2
KLADDKAKE: En deilig svensk sjokoladekake. Foto: TV 2

Mens smøret får hvile, dekk bunnen av en form 18-20 cm i diameter med bakepapir, smør kantene og dryss med kokos.

Tilsett egg, sukker, vaniljesukker, kakao og salt i det smeltede smøret, rør sammen til en glatt deig. Tilsett/sikt i hvetemel og rør sammen til en glatt røre og fordel i den smurte formen.

Stek på midterste rille i varm stekeovn i 15-17 min, ønsker du en «kladdkake» så skal kaken fremdeles være myk/skjelvende i midten når du «rister» lett på formen når den tas ut av ovnen.

Den stekte kaken skal stå og «sette» seg i romtemperatur til den av avkjølt, før den settes i kjøleskapet 1-2 timer.

Da er den klar til å skjæres opp og nytes til en kopp kaffe!

Ønsker du litt ekstra? Server med vispet krem eller vaniljeis og friske bær er ofte tilbehør.

Kaken holder seg i kjøleskapet 5-6 dager og egner seg godt til frysing.

Glutenfri, bruk glutenfritt fint mel til kakebaking eller bruk potetmel.