Kjøttkaker i brun saus
servert med kålstuing
Kjøttkaker:
Kjøttdeig og melk/ vann bør være kaldt for best resultat.
Arbeid saltet inn i kjøttdeigen til den blir seig.
Tilsett krydder og potetmel og spe med melk eller vann i små porsjoner.
Arbeid væsken helt inn i deigen før neste speeing.
Form farsen til runde kaker og stek i smør i middels varm stekepanne.
Legg kjøttkakene over i en gryte med vann/kraft og la dem trekke i ca 10 min.
Brun saus:
Brun smør og hvetemel til brun saus i en gryte ved middels varme, rør hele tiden.
Spe med kokende kraft ( fra kjøttkakene) til sausen får passe tykkelse.
La sausen trekke 10-15 min.
Smak til med salt og pepper og ønsket smaktilsetning.
Kålstuing:
Rens og skjær kål i ca 1 ½ cm terninger/biter og kok møre i lettsaltet vann i 15-20 min.
Hell av kokevannet.
Lag hvit saus: smelt smør og rør inn hvetemel, spe med melk.
Kok opp og la trekke i 8-10 min.
Smak til med salt og muskat, og tilsett kålen.
Server med kokte poteter og rørte tyttebær.
Tips:
I stedet for kålstuing kan kjøttkakene servers med ertepure.
Kok opp frosne erter i lettsaltet vann.
Tilsett 1-2 ss smør, bruk en stavmikser og kjør sammen til en glatt grønn pure.
Se videre: