wenches julekalender

Kjøttfri alternativ til julematen

Luke 15: Stadig flere nordmenn dropper kjøttet. Wenche møter etterspørselen med en vegetargryte.

SMAKRIK GRYTE: Masse deilige grønnsaker og krydder blir brukt i dagens rett. Foto: Mastiff
SMAKRIK GRYTE: Masse deilige grønnsaker og krydder blir brukt i dagens rett. Foto: Mastiff

I dagens luke lager Wenche vegetargryte med «varme krydder», servert med linser eller byggryn.

Linser eller byggryn kan også byttes ut med ris, pasta, bønner eller couscous.

Vil du se Wenche i aksjon? Se hele fremgangsmåten på TV 2 Sumo.

Vegetargryte:

  • 1 aubergine
  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 rød chili
  • 1 ts frisk hakket ingefær
  • 4 gulrøtter
  • 1 liten squash
  • 3 ss olivenolje
  • Ca 2 1/2 dl grønnsaksbuljong
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 ts koriander
  • ½ ts spisskum
  • 1/2 ts kanel
  • 1 dl rosiner
  • 6-8 tørkede aprikoser
  • Salt og pepper
  • Saft og skall av 1 lime
  • Frisk koriander eller mynte

Kokte linser eller byggryn (les fremgangsmåte på pakken):

  • 1-2 ss olje
  • 1/2 ts salt
  • 2 ss persille
  • 2 ss koriander

Slik gjør du det:

Del aubergine i terninger og dryss med salt. La stå med saltet i 10 -15 minutter. Det vil trekke ut bitterstoffene av auberginen. Skyll i rennende kaldt vann og la renne det godt av seg.

Rens og grovhakk løk og grønnsaker. Finhakk hvitløk og chilipepper. Varm oljen i en sauteringspanne, eller en panne med høye kanter.

WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips, som kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff
WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips, som kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff

Fres løk, hvitløk, chilipepper og krydder til løken er blank. Tilsett grønnsakene og la surre i 3-4 minutter. Tilsett kraft og hermetiske tomater. La det koke i 10-15 minutter. Tilsett rosiner og aprikoser i strimler og la det trekke videre 3-4 minutter.

Smak med salt og pepper. Dryss over frisk koriander ved servering.

Linser eller byggryn kan kokes mens vegetarretten står å trekker.

Skyll linser eller byggryn i kaldt vann, kok etter anvisning på pakken. Tilsett gjerne litt olivenolje i kokevannet.

Tilsett finhakkede urter og rør rundt og løft på linsene/grynene slik at de blir luftige og fine.

Legg linsene eller byggrynet på et fat og legg grønnsaksstuingen over.