Oppskrift: Ribbe

Juleribbe med sprø svor

Langtidsstek ribben for å få den ekstra saftig - og se tipsene for å få svoren ekstra sprø.

RIBBE: Ribben langtidsstekes for å få den ekstra saftig. Foto: Sara Meek Johannessen / TV 2
RIBBE: Ribben langtidsstekes for å få den ekstra saftig. Foto: Sara Meek Johannessen / TV 2

Christer Rødseth langtidssteker ribben for å få den ekstra sprø. Beregn 400-500 g ribbe pr person, og ikke vær redd for rester. Det er perfekt til frokost 1. juledag. Ribben krydres minimum 24 timer før den skal stekes. 

Ribben serveres med en smakfull julesaus - oppskrift ligger nederst i artikkelen. 

Dette trenger du: 

  • 2 kg ribbe
  • Salt og pepper

Slik lager du ribben: 

  1. Damp først ribben med den rutede svoren ned i en ildfast form med vann på 180 grader i 40 minutter. 
  2. Snu den så og stek ytterligere 6 timer på 90 grader. 
  3. Ta den så ut og sett ovnen på 230 grader med litt grill og stek videre i 15-20 minutter. Jeg anbefaler at du passer på den når du gjør dette. Bruk også litt grill om det trengs for å sprøe opp steder det eventuelt ikke er sprøtt.
  4. Tips: Alternativt kan du dampe ribben på 180 grader i 40 minutter, for så å steke på 180 grader i 2 timer. Gjør så lik prosess med 230 grader i 15-20 minutter og litt grill.

Dette trenger du til julesausen: 

  • 50 g smør
  • 50 g mel
  • 7-8 dl kjøttkraft (gjerne fra medisterkakene eller fra ribben)
  • 2 dl kremfløte
  • Salt og pepper til smak
  • Smak også gjerne til med litt malt ingefær, muskat eller allehånde om du vil ha litt ekstra julesmak på sausen. 

Slik lager du julesausen: 

    • Smelt smør og ha i mel. La det brunes. 
    • Spe så i kraft under omrøring og kok til melsmaken er borte. 
    • Ha så i fløte. 
    • Smak til med salt og pepper. Bruk litt sukkerkulør om du ønsker mer farge.