Juleribbe med ekstra sprø svor

Christer Rødseths langtidssteker ribben for å få den ekstra saftig - og se tipsene til å få svoren supersprø.

Juleribben serveres med hjemmelaget surkål, medisterkaker og julesaus.

Ribbe

  • Beregn 4-500 g ribbe pr person, men ikke vær redd for rester! Det er perfekt til frokost 1. juledag.
  • Salt og pepper

Ribben krydres minimum 24 timer før den skal stekes.

Surkål

  • 1 hodekål på ca. 1,5 kg
  • 3 dl tørr hvitvin
  • 3 dl fersk eplejuice
  • 2 grønne epler
  • 100 g sukker
  • 1 ts karve
  • Ribbefett, hvitvinseddik, salt og eventuelt ekstra sukker til smak

Medisterkaker (Wenche sin oppskrift)

  • 1 kg medisterdeig
  • 5 dl kald melk (eller vann om du ikke tåler laktose)
  • 3 ts salt
  • 4 ss potetmel
  • Litt fersk kvernet pepper
  • 1 ts malt muskat
  • 1 ts malt ingefær
  • Smør og olje til steking

Julesaus

  • 50 g smør
  • 50 g mel
  • 7-8 dl kjøttkraft (gjerne fra medisterkakene eller fra ribben)
  • 2 dl kremfløte
  • Salt og pepper til smak
  • Smak også gjerne til med litt malt ingefær, muskat eller allehånde om du vil ha litt ekstra julesmak på sausen.

Slik gjør du:

Ribbe: Damp først ribben med den rutede svoren ned i en ildfast form med vann på 180 grader i 40 minutter. Snu den så og stek ytterligere 6 timer på 90 grader. Ta den så ut og sett ovnen på 230 grader med litt grill og stek videre i 15-20 minutter. Jeg anbefaler at du passer på den når du gjør dette. Bruk også litt grill om det trengs for å sprøe opp steder det eventuelt ikke er sprøtt.

Alternativt kan du dampe ribben på 180 grader i 40 minutter, for så å steke på 180 grader i 2 timer. Gjør så lik prosess med 230 grader i 15-20 minutter og litt grill.

Surkål: Kålen strimles i tynne strimler. Skrell epler og kutt i mindre biter og ha alt i en kjele. Kok så under lokk i 30-40 minutter til kålen er helt gjennomkokt og ta av lokket. Kok det så inn og smak til med salt, eddik og eventuelt litt sukker om det trengs. Bruk også gjerne litt ribbefett på slutten om du ønsker det.

Medisterkaker: Lages ved at du først kjører farsen seig med salt i en foodprocessor. Så har du i krydderet og sper i den kalde melken forsiktig. Ha til slutt i potetmelet. Form de så i kaker på ca. 60-70 gram og stek i smør og olje. Trekk de så i vann, gjerne med litt sort pepper og laurbær for å få mer smak til en eventuelt kraft du kan bruke i sausen.

Julesaus: Smelt smør og ha i mel. La det brunes. Spe så i kraft under omrøring og kok til melsmaken er borte. Ha så i fløte. Smak til med salt og pepper. Bruk litt sukkerkulør om du ønsker mer farge.