Julemiddag

Ribbe, medisterkaker, julepølse og surkål

Beregn 250-300 g ribbe pr person

Familieribbe er tynnribbe med kotelettkam , ryggbenet på kotelettkammen er fjernet.

Tilberedning:

ca 3 kg familieribbe eller tynnribbe

Salt, pepper

Forberedelsene bør starte 3-4 dager før ribben skal stekes.

Mange av forberedelsene kan slakteren vær behjelpelig med , som f.eks. å sage over bena og å rute svoren.

Det er ikke vanskelig å gjøre dette selv. Til å sage over bena, bruk en fintagget sag. Pass på å sage helt igjennom bena, men ikke ned i kjøttet. Kontroller at dette er skikkelig gjort, det gjør oppskjæringen av den ferdig stekte ribben så mye lettere.

Rut svoren. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket, men ikke inn i kjøttet.

Gni ribben inn med salt og pepper 3-4 dager før steking (ribben bør da være opptint). Legg ribben kjølig (+ 4-6 oC) med svoren ned . Dekk med aluminiumsfolie.

Steking: Forvarm ovnen til 250 oC, gjerne varmluft .

Legg ribben med svorsiden ned i langpannen. Er ribben stor og uhåndterlig , kan den også legges med svorsiden opp i langpannen. Legg da en asjett eller sammenbrettet aluminiumsfolie under det laveste punktet på ribben, slik at svoroverflaten danner en liten topp på midten, da vil fett som smelter ut renne ned i langpannen. Hell litt kokende vann , 3-4 dl i langpannen og dekk med aluminiumsfolie og sett pannen i varm stekeovn. La ribben stå og dampe i 40-50 min. Ta av folien.

Ribbe som er dampet med svorsiden ned, snus slik at svoren vender opp, legg en asjett/sammenbrettet folie under midt på ribben.

Senk temperaturen til 200 oC, gjerne varmluft , og sett langpannen midt i ovnen. Stek videre i 1 ½-2 time for tynnribbe og 2 ½ - 3 time for familieribbe.

Ofte får ribben sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du bruke grillen ( sett stekeovnsdøren litt på gløtt!), NB !!!!!!!!det går raskt, følg med !!

Eller øk temperaturen til 250 oC , Sett døren litt på klem og stek i 5 -10 min , FØLG MED !!!

La ribben hvile 20- 30 min før den skjæres opp. I mens stek julepølse og ferdigstekte medisterkaker i litt av ribbefettet i et ildfast fat i stekeovnen ved 200 oC.

Medisterkaker

20- 24 stk medisterkaker ( avhengig av størrelse)

Tips:

Medisterdeig er kvernet svinekjøtt, medisterfarse er en ferdig spedd deig, klar til bruk.

Kan lages i god tid før jul og fryses ned ( avkjøl før de legges i fryseboksen). .

For å få et godt resultat bør medisterdeig og melk ha samme temperatur – kjøleskap kalde.

Elt medisterdeigen seig med salt. Tilsett mel og krydder, arbeid sammen og spe med melk og egg. Litt forsiktig i begynnelsen, øk etter hvert.

Elt deigen seig mellom hver speeing. Form til runde kaker og stek i smør i middelsvarm panne. Etter hvert som medisterkakene blir stekt , legg dem over i en kasserolle med vann eller kraft. Kok opp og la trekke 10-12 min til medisterkakene er gjennomkokt. Medisterkakene kan også legges i et ildfast fat og etterstekes i stekeovn ved 180 oC i 15-20 min.

Surkål

Snitt kålen fint opp og surr i smør / ribbefett i gryte sammen med finhakkede epler og karve. Tilsett kraft/eplemost og kok opp og la trekke i 1 – 1 ½ time. Smak til med salt, eddik og sukker.

Rør gjerne inn litt av fettet fra ribben inn i surkålen før servering.

Lages surkål av rødkål, bør eddiken blandes i før koking, da beholdes fargen på kålen bedre. Smak ev til med litt solbærsaft.

Mer innhold fra TV 2