Hjemmesaltet lammelår og juleskinke med deilig tilbehør
Luke 3: I dagens luke lager Wenche lettsaltet og røkt juleskinke og lammelår med smakfull waldorf- og valenciasalat.

En hel juleskinke fra svin får du kjøpt både rå og ferdigkokt. En juleskinke veier rundt 6-8 kilo.
Benfrie og mindre juleskinker av svin, eller baoynneskinker, kan kjøpes rå eller kokte.
Vil du se Wenche i aksjon? Se hele fremgangsmåten på TV 2 Sumo.
Hjemmesaltet lammelår
- 1 lammelår uten mørbrad, ca. 3 kilo
- Ca 5 l vann
- 1 kg fint salt
- 2 ts salpeter for en rød fargedannelse. Kjøpes på apoteket, men må ofte bestilles
- 20 g sukker, for avrunding av smaken
Løs opp salt, sukker og eventuelt salpeter i vannet. Legg lammelåret i et egnet kar (ikke i en aluminiums kjele). Fyll på lake til den dekker låret. Sett karet kaldt.
Saltetiden avhenger av lammelårets størrelse. Ved cirka 3 kilo lammelår bør den saltes i 5-6 dager.
Etter 5-6 dager vanner du ut låret i cirka 12 timer. Ta lammelåret opp av vannet og legg låret i kjøleskapet i cirka ett døgn. Dette gjør vi for at saltet skal fordele seg i kjøttet.

Forvarm ovnen til 125 grader. Pakk låret inn i aluminiumsfolie, gjerne sammen med noen kvister frisk rosmarin. Stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet. Spissen av termometeret må ikke berøre ben eller fett. Legg låret på rist over langpannen på nederste rille i stekeovnen. Lammelåret er ferdig når termometeret viser 70-72 grader etter cirka 3-3 ½ timer.
Avkjøl lammelåret før det legges kald, eventuelt i en mild saltlake sammen med et annet pålegg.
Lammelåret serveres varmt med kålrotstappe og poteter. Eventuelt kan du avkjøle det og bruke det til koldtbordet. Da smaker det godt med litt sennepssaus til.
I stedet for lammelår, kan du også bruke en benfri, røkt juleskinke eller bayonneskinke.
Waldorfsalat til 4 personer
- 2 syrlige epler
- 2 ringer ananas
- 2-3 stilker stilkselleri
- Ca 100 g blå druer
- 12-14 valnøtter
- 1 1/2 dl kremfløte
- 1 1/2 dl majones
- Saften av 1/2 sitron
- 1-2 ts sukker
Skjær epler, ananas og stilkselleri i terninger. Del druene i to og ta ut steinene. Grovhakk valnøttene, og husk å holde av noen hele til pynt. Stivpisk kremfløten og bland inn majones.
Smak til med sitronsaft og sukker. Pynt med druer og valnøtter.
Valenciasalat
- 2-3 epler
- 1 stor appelsin
- 2-3 pærer
- 2-3 ringer ananas (hermetisk, uten sukker)
- Ca 100 g blå druer
- 100 g hasselnøtter eller valnøtter, stek lett i panne uten at de blir brune
- Ca 1 ½ dl majones
- Ca 1 ½ dl crème fraiche eller pisket krem
- Saften av 1 appelsin
- Litt sukker
- Kryddergrønt, eventuelt kjerner fra granateple
Skjær alt i terninger. Hakk nøttene. Rør sammen majones og crème fraiche. Smak til med saft av appelsin og eventuelt litt sukker eller litt av laken fra hermetisk ananas. Bland sammen frukt og dressing. Dryss litt nøtter over ved servering.
Denne salaten kan serveres både til kjøtt og fisk.