Hjemmelaget sild til jul

Wenche lager diverse kremet sild og sild i lake til julebordet. Passer også perfekt å gi bort i gave til den som har alt.

Husk bare å legge i glass med tett lokk. Silderettene blir bare bedre av å stå og trekke smak, ca. et døgn før servering. Sild oppbevares best i kjøleskap ca. 2 uker (kan ikke fryses).

Ved servering, legg opp på fat/skål det du tror går med, sett lokk på glasset igjen og sett tilbake i kjøleskapet.

Familien Stoltenbergs sildesalat

Sildesalaten lages med kjærlighet og serveres med kjærlighet. Oppskriften hentet fra kokeboken «Sild med Stoltenberg»

Dette trenger du:

  • 4-6 kryddersildfileter eller spekesildfileter
  • 3 dl/1 beger rømme
  • 8 kokte poteter, mellomstore (kokes hele)
  • 2 epler
  • 4-5 skiver syltet rødbeter
  • 3-4 sylteagurk
  • 1 liten løk, ca. 2 ss finhakket
  • 2-3 ss rødbetlake
  • Salt, pepper
  • Finhakket gressløk eller persille
  • 2-3 egg
  • Grovt rugbrød og smør til servering

Slik gjør du:

Smak på silden, er den for salt, vann den litt ut før den brukes i salaten (20-30 minutter kaldt vann/eventuelt skummet melk).

Kok potetene møre og del i terninger.

Skjær sild, epler, kokte poteter og rødbeter i terninger og finhakk løken. Bland inn rømmen og smak til med rødbetelake, salt og pepper. La salaten «hvile» i kjøleskapet minst et par timer før servering. Salaten holder seg i kjøleskapet 3-4 dager. Pynt med hardkokte egg (kokt 8-9 minutter) og persille eller dill. Server med grovbrød og eventuelt smør.

Kremet karrisild

Dette trenger du:

  • 2 kryddersildfileter
  • 2 ss rømme
  • 1 ss majones
  • 1 sjalottløk
  • 2-3 ts karri
  • ½ eple
  • Ca. ½ dl finhakket vårløk, purre, gressløk eller dill

Slik gjør du:

Smak på sildefiletene, er de salte skyll av dem i rennende kaldt vann og tørk godt av dem, eventuelt legg dem i iskaldt vann i 10-20 minutter.

Skjær sildefiletene i biter/terninger. Bland sammen rømme, majones og finhakket sjalottløk. Smak til med karri. Rør inn eple i terninger og finhakket grønt. Vend sildebitene lett inn i dressingen. La gjerne silderetten stå og trekke et døgn før servering.

Kremet sennepsild

Dette trenger du:

  • 3-4 sildefileter/kryddersildfileter
  • 1 dl rømme
  • ½ dl majones
  • Ca. ½ dl grov sennep, smak deg fram
  • 1 ts flytende honning
  • Finhakket dill eller vårløk
  • Eventuelt grovmalt pepper og bittelitt salt

Slik gjør du:

Skjær sildefileten i biter/terninger. Bland sammen resten av ingrediensene. Vend inn sildebitene. Smak til med pepper og eventuelt litt salt og honning. La silden stå og trekke smak i kjøleskapet ca. et døgn før servering. Oppbevares best kaldt.

Kryddersild i lake

  • 6 kryddersildfileter
  • 1 dl eddik 7 prosent
  • 1 ½ dl sukker
  • 2 dl vann (eventuelt 1 ½ dl vann + ½ dl portvin)
  • 1 ½ ts hel sort pepper
  • 8-10 nellikspiker
  • 2 hele anis eller 1 ts hele anis
  • 1 laurbærblad
  • 2 middels store rødløk i tynne skiver

Slik gjør du:

Smak på silde filetene, synes du de er for salte legg de i kaldt vann i 20-30 minutter, til passe salt. Skjær filetene i skrå gaffelbiter. Bland eddik, sukker, portvin og vann i en kasserolle og kok opp. Avkjøl laken.

Legg sild, løk, pepper og anis lagvis i en krukke eller på et glass. Hell laken over og sett på lokk. Oppbevar silden kaldt. La silden trekke et døgn før servering. Holdbar i 8-10 dager i kjøleskapet.

Tomatsild

Dette trenger du:

  • 5-6 kryddersildfileter
  • 1 dl tomatpuré
  • 4 ss hvitvinseddik
  • 1 ½ dl sukker
  • 1 dl solsikkeolje
  • 1 rødløk
  • 6-8 cherrytomater
  • 1 laurbærblad
  • Finhakket dill eller gressløk

Slik gjør du:

Del sildefiletene i biter. Kok opp tomatpuré, hvitvinseddik, sukker og olje. Tilsett rødløk i tynne ringer, cherrytomater i biter og laurbær. Kok opp og la trekke i 3 minutter. Avkjøl og smak til med salt og pepper.

Vend inn sild i gaffelbiter og finhakket dill/gressløk. Legg i glass eller krukke med lokk. Silden bør trekke 1-2 dager før servering. Holdbar i kjøleskap i ca. 2 uker.