Hjemmelaget sild til jul
Wenche lager diverse kremet sild og sild i lake til julebordet. Passer også perfekt å gi bort i gave til den som har alt.
Husk bare å legge i glass med tett lokk. Silderettene blir bare bedre av å stå og trekke smak, ca. et døgn før servering. Sild oppbevares best i kjøleskap ca. 2 uker (kan ikke fryses).
Ved servering, legg opp på fat/skål det du tror går med, sett lokk på glasset igjen og sett tilbake i kjøleskapet.
Familien Stoltenbergs sildesalat
Sildesalaten lages med kjærlighet og serveres med kjærlighet. Oppskriften hentet fra kokeboken «Sild med Stoltenberg»
Dette trenger du:
- 4-6 kryddersildfileter eller spekesildfileter
- 3 dl/1 beger rømme
- 8 kokte poteter, mellomstore (kokes hele)
- 2 epler
- 4-5 skiver syltet rødbeter
- 3-4 sylteagurk
- 1 liten løk, ca. 2 ss finhakket
- 2-3 ss rødbetlake
- Salt, pepper
- Finhakket gressløk eller persille
- 2-3 egg
- Grovt rugbrød og smør til servering
Slik gjør du:
Smak på silden, er den for salt, vann den litt ut før den brukes i salaten (20-30 minutter kaldt vann/eventuelt skummet melk).
Kok potetene møre og del i terninger.
Skjær sild, epler, kokte poteter og rødbeter i terninger og finhakk løken. Bland inn rømmen og smak til med rødbetelake, salt og pepper. La salaten «hvile» i kjøleskapet minst et par timer før servering. Salaten holder seg i kjøleskapet 3-4 dager. Pynt med hardkokte egg (kokt 8-9 minutter) og persille eller dill. Server med grovbrød og eventuelt smør.
Kremet karrisild
Dette trenger du:
- 2 kryddersildfileter
- 2 ss rømme
- 1 ss majones
- 1 sjalottløk
- 2-3 ts karri
- ½ eple
- Ca. ½ dl finhakket vårløk, purre, gressløk eller dill
Slik gjør du:
Smak på sildefiletene, er de salte skyll av dem i rennende kaldt vann og tørk godt av dem, eventuelt legg dem i iskaldt vann i 10-20 minutter.
Skjær sildefiletene i biter/terninger. Bland sammen rømme, majones og finhakket sjalottløk. Smak til med karri. Rør inn eple i terninger og finhakket grønt. Vend sildebitene lett inn i dressingen. La gjerne silderetten stå og trekke et døgn før servering.
Kremet sennepsild
Dette trenger du:
- 3-4 sildefileter/kryddersildfileter
- 1 dl rømme
- ½ dl majones
- Ca. ½ dl grov sennep, smak deg fram
- 1 ts flytende honning
- Finhakket dill eller vårløk
- Eventuelt grovmalt pepper og bittelitt salt
Slik gjør du:
Skjær sildefileten i biter/terninger. Bland sammen resten av ingrediensene. Vend inn sildebitene. Smak til med pepper og eventuelt litt salt og honning. La silden stå og trekke smak i kjøleskapet ca. et døgn før servering. Oppbevares best kaldt.
Kryddersild i lake
- 6 kryddersildfileter
- 1 dl eddik 7 prosent
- 1 ½ dl sukker
- 2 dl vann (eventuelt 1 ½ dl vann + ½ dl portvin)
- 1 ½ ts hel sort pepper
- 8-10 nellikspiker
- 2 hele anis eller 1 ts hele anis
- 1 laurbærblad
- 2 middels store rødløk i tynne skiver
Slik gjør du:
Smak på silde filetene, synes du de er for salte legg de i kaldt vann i 20-30 minutter, til passe salt. Skjær filetene i skrå gaffelbiter. Bland eddik, sukker, portvin og vann i en kasserolle og kok opp. Avkjøl laken.
Legg sild, løk, pepper og anis lagvis i en krukke eller på et glass. Hell laken over og sett på lokk. Oppbevar silden kaldt. La silden trekke et døgn før servering. Holdbar i 8-10 dager i kjøleskapet.
Tomatsild
Dette trenger du:
- 5-6 kryddersildfileter
- 1 dl tomatpuré
- 4 ss hvitvinseddik
- 1 ½ dl sukker
- 1 dl solsikkeolje
- 1 rødløk
- 6-8 cherrytomater
- 1 laurbærblad
- Finhakket dill eller gressløk
Slik gjør du:
Del sildefiletene i biter. Kok opp tomatpuré, hvitvinseddik, sukker og olje. Tilsett rødløk i tynne ringer, cherrytomater i biter og laurbær. Kok opp og la trekke i 3 minutter. Avkjøl og smak til med salt og pepper.
Vend inn sild i gaffelbiter og finhakket dill/gressløk. Legg i glass eller krukke med lokk. Silden bør trekke 1-2 dager før servering. Holdbar i kjøleskap i ca. 2 uker.