Hjemmelaget marshmallows og sjokoladeboller

Konditor Sverre Sætre viser hvordan du kan lage dine egne fargerike marshmallows.

Har du noen gang prøvd å lage hjemmelaget marshmallows? Eller hva med å lage dine egne påskeegg av sjokolade? Konditor Sverre Sætre viser oss hvordan. Bonusoppskrift: Smørkjeks

Marshmallows:

 • 9 gelatinplater
 • 90 g eggehvite (3 stk)
 • 30 g lynghonning
 • 1,5 dl vann
 • 300 g sukker

Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i 10 minutter. Pisk eggehvite og honning halvstivt på halv hastighet i kjøkkenmaskin eller med håndmikser. Bland sukkeret med vannet i en kjele og la det fosskoke i 4–5 minutter uten omrøring til det blir en sirup. Du kan også ta en test å på sukkeret: Ta litt sirup på en teskje og dypp den i en kopp med kaldt vann. Etter noen sekunder vil du kunne rulle en myk kule av sirupen hvis temperaturen er riktig.

Hell den kokende sirupen i en tynn stråle oppi den halvstive eggehviten mens maskinen går på halv hastighet. Det er viktig at sukkerlaken treffer rett ned i marengsen og ikke på vispen. Treffer sukkerlaken vispen, kastes sukkerlaken ut i kanten av bollen. Kryst vannet ut av den oppbløtte gelatinen og ha den i marengsen. Den skal fortsatt være varm. Pisk til den blir lunken. Smør litt nøytral olje på et bakepapir og stryk marshmallowsmassen utover i et ca. 1 1/2 cm tykt lag. La massen stivne. Det tar ca. 2 timer. Kutt marshmallowsen i biter og rull bitene i melis, sukker, hakkede nøtter ol.

Tips til hva du kan rulle marshmallows i:

Kjør ca. 200 g sukker i foodprosessor med ca. 60 g tørkede bringebær.

Kjør ca. 200 g sukker i foodprosessor med ca. 100 g pistasjnøtter.

Kjør ca. 200 g sukker i foodprosessor med revet skall fra 2 appelsiner. Bare det gule.

Ca. 200 g kokosmasse

Ca. 200 g hakkede nøtter eller mandler

Tips: Støp marshmallows i silikonformer, isbitformer eller konfektformer. Det er viktig å smøre formene lett med olje slik at massen ikke setter seg fast.

Sjokoladeballonger:

Disse kan brukes som små påske-egg. Jeg fyller dem med noe godt.

 • Ca. 200 g sjokolade
 • Vannballonger eller andre ballonger
 • Plastfolie

Smelt sjokoladen forsiktig i vannbad. Blås opp ballongene og ta litt plastfolie rundt dem. Dypp dem i smeltet sjokolade og sett dem på en tallerken med bakepapir. La dem stå i kjøleskapet til de stivner. Ca. 1 time. Stikk hull på ballongen og trekk den og plastfolien forsiktig ut. Sett sjokoladen tilbake i kjøleskapet i ca. 30 minutter til. Fyll sjokoladeballongene med marshmallows.

Tips: Pensle en kjeks med sjokolade og lim den fylte sjokoladeballongen fast i kjeksen slik at kjeksen dekker hullet i sjokoladeballongen. Da må man knuse sjokoladeballongen for å komme til innholdet.

Smørkjeks:

 • 230 g saltet smør romtemperert
 • 175 g melis
 • 400 g hvetemel
 • 1 egg

Rør smør og melis sammen på en kjøkkenmaskin til det blir kremete og hvitt. Tilsett melet og bland det godt inn. Tilsett egget til slutt og rør det inn. Pakk deigen inn i plast og legg i kjøleskap til den blir hard. Kjevle deigen ut til ca. 2 mm tykkelse. Stikk ut rundinger på ca. 6 cm i diameter og legg kjeksene på en bakeplate med bakepapir. Stek i ca. 5-7 minutter på 200 grader. Ta ut og avkjøl.