Hjemmelaget brun lapskaus

Lapskaus tar litt tid å lage, men det er det verdt! Lag en stor porsjon og du har middag i flere dager.

Denne oppskriften er til 4 personer.

Dette trenger du:

  • 500-600 g benfritt kjøtt fra strofe for eksempel høyrygg eller bog (benfritt kjøtt fra lam, elg, rein eller hjort kan også brukes)
  • Smør til bruning
  • Salt, pepper
  • 3-4 gulrøtter (avhengig av størrelse)
  • 2 løk
  • 2-3 persillerøtter eller ½ stor sellerirot
  • 8-10 poteter (avhengig av størrelse)
  • 6-7 dl kjøttkraft (har du ikke kjøttkraft kan du bruke kjøttbuljong)

Slik gjør du:

Skjær kjøttet i terninger og brun i smør i 2-3 omganger i en stekepanne og ha over i en kasserolle/gryte (eller brun alt kjøttet i en vidbunnet gryte). Når siste rest kjøtt er brunet, kok ut pannen med kraft/vann og tilsett i gryten/kasserollen. Tilsett kraft til underkant av kjøttet. Kok opp og la trekke (ikke koke) til kjøttet begynner bli mørt, 30-40 minutter. Legg et lokk ¾ over gryten.

Rens og del grønnsaker i terninger og ha over i gryten når kjøttet begynner å bli mørt. Kraften skal stå så vidt under grønnsakene, dette for å få en fyldig lapskaus, ikke en suppe-lapskaus. La trekke (rett under kokepunktet) til grønnsakene og kjøttet er mørt. Rør om en gang imellom slik at det ikke fester seg i bunnen. Smak til med salt og pepper. Noen liker også å smake til med litt knust/støtt timian.

Server med flatbrød.