Oppskrift: Viltkjøtt

Helstekt viltkjøtt og en supergod saus

Helstekt filet av hjort, elg eller reinsdyr får følge av en nydelig saus med smak av bringebær.

HELSTEKT VILTKJØTT: Wenche Andersen serverer smakfullt kjøtt og en kremet saus med smak av bringebær. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge
HELSTEKT VILTKJØTT: Wenche Andersen serverer smakfullt kjøtt og en kremet saus med smak av bringebær. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge

I denne oppskriften brukes viltkjøtt, men du kan også bruke lam. Den kremete sausen er perfekt følge til begge deler. Begynn med sausen og les igjennom hele oppskriften før du setter i gang.

– Denne sausen er veldig enkel og lage, men det tar littegranne tid og litt omsorg, sier Wenche.

Dette trenger du til sausen:

  • 2 ss brunt sukker
  • 3 ss bringebæreddik
  • Ca. 6 dl viltkraft eller oksekraft
  • Ca. 3 dl seterrømme
  • Salt, pepper

Dette trenger du til helstekt viltfilet:

  • Ca. 800 g ytrefilet eller indrefilet av hjort, elg eller rein (beregne 180-200 g kjøtt pr person)
  • Smør til bruning
  • Salt, pepper
  • Frisk timian

Slik lager du kremet saus:

  1. Begynn med sausen. Smelt brunt sukker til karamell, ikke rør i massen, bare beveg på kasserollen. Følg godt med! Den kan raskt bli brent, da må du begynne på nytt igjen.
  2. Tilsett eddik og kok inn til en tykk sirup, ikke rør i massen. Karamellen vil stivne, men den vil løse seg opp igjen når kraften tilsettes.
  3. Tilsett kraft, litt og litt.
  4. Kok opp og la småkoke/trekke ikke boblekoke 10-15 minutter (uten lokk).
  5. Visp inn rømme og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens.
  6. Sausen kan gjerne stå og trekke under lokk på laveste varme i 30 minutter. Lengre tid trekk kasserollen vekk fra platen og varm opp før servering.

Tips:

Sausen kan lages 3-4 timer før servering. Trekk kasserollen med sausen vekk fra platen, avkjøl litt og legg på lokk eller dekk med plastfilm.

Slik lager du helstekt viltfilet:

  1. Temperer kjøttet. Brun fileten i smør i stekepanne i 2-3 minutter på hver side.
  2. Dryss på salt og pepper. Legg gjerne et par kvister timian i smøret i pannen mens fileten brunes.
  3. Legg fileten i et ildfast fat, stikk eventuelt et steketermometer i kjøttet og sett i varm stekeovn 125 grader i til termometeret viser 62-64 grader. Tykkelsen på fileten avgjør steketid.
  4. La fileten hvile i 10-15 minutter før den skjæres opp.