Helstekt blomkål med vegansk dressing
Har du lyst til å starte året med en kjøttfri måned? Da kan du prøve denne veganske retten!
Helstekt blomkål med chipoletedressing:
- 2 blomkål
- 2-3 fedd hvitløk (valgfritt)
Chipotledressing:
- 1 dl olivenolje
- 1/2-3/4 ts røkt paprikapulver
- 1-2 fedd hvitløk
- 1/4 ts salt
Sriracha dressing:
- Smak til vegansk majones (se egen oppskrift) med Sriracha saus
Til servering: Hummus med ertepuré eller vegansk majones (se egen oppskrift).
Gni blomkål med hvitløk og stikk ev. hvitløksfedd inn i blomkålen. Legg blomkålen i et ildfast fat.
Rør sammen chipotledressing eller Sriracha dressing og pensle blomkålen. Stek i stekeovnen på 200 grader i 50-60 min. Stikk en spiss kniv inn i blomkålen for å sjekke at den er mør.
Vegansk majones:
- 6 ss tykk/seig lake fra hermetiske kikerter
- 4 dl olivenolje
- Saft fra 1/2 sitron eller 2 ts hvitvinseddik
- 2-3 ts dijonsennep
- Litt salt og pepper
Ha lake fra kikerter, olivenolje, sitron/eddik og salt i en høy beholder. Stikk en stavmikser ned i beholderen, kjør sammen og løft sakte opp mens stavmikseren går. Kjør sammen til du får en glatt majones. Smak til med salt, pepper og ev. litt sitron .
Hummus:
- 2 kartonger kokte kikerter
- 4 ss olivenolje
- 3 ss tahini
Bland sammen i en blender eller med en stavmikser til det blir en glatt masse. Smak til med salt, pepper, ev. chili og sitron.
Tips: tilsett grønne frosne erter som er kokt og kjør sammen til en glatt grønn puré.
Oppskriften er fra Laila Madsö sin kokebok «En kjøttfri måned».