Helgrillet entrecôte med hvitløkssmør, grillede grønnsaker og poteter

Hele middagen på grillen

Entrecôte, mørnet

Temperer kjøttet, dvs la det ligge fremme på kjøkkenbenken i et par timer før det legges på grillen.
Gni kjøttet inn med salt og pepper og legg det på rist over rødglødende kull.

Når du skal grille hele/store stykker kjøtt, bruk indirekte varme. Det krever en grill med lokk, gass eller kull.
Kullgrill: Ha kull på hver side av grillen, med et åpent felt i midten.
Gassgrill: Bruk brennere på hver side, åpent felt i midten.

Varm grillen! Legg kjøttet på rist på varm grill (rødglødende kull), slik at varmekilden er på hver side av kjøttet. Legg på lokk.
Snu kjøttet en gang i mellom, slik at det blir brunt rundt det hele.
Grilltiden er avhengig av tykkelsen på kjøttet. Det er alltid lurt å bruke et steketermometer. Da får du det perfekt stekte kjøtt. Grill til termometeret viser 55 oC.
Kjøttet er rødt – men hviletiden vil gjøre at det ettersteker og innen det serveres er kjøttet saftig rød/rosa.

Ta kjøttet av grillen og legg det i et dobbelt ark med tykk (dobbel) aluminiumsfolie og smør kjøttet inn med hvitløksmør.
Pakk aluminiumsfolien godt sammen rundt kjøttet, og gjem litt hvitløkssmør til serveringen.
Legg kjøttet lunt mens grønnsakene grilles (minst 15-20 min).

Ved servering skjær kjøttet i skiver og server med grillede poteter, grillet tomat, grillet asparges og/eller helgrillet hvitløk og kryddersmør.

Hvitløkssmør

Kjør mykt smør i en hurtigmikser sammen med renset hvitløksfedd, en god «neve» persille og saft og skall (kun det gule), av en sitron.

Potetspidd, grillede tomater, grillet asparges og grillet hvitløk

Træ halve små nypoteter på et spidd, pensle med olje, dryss med salt og pepper og grill i 20-30 min.
Potetene kan eventuelt forkokes, da forkortes grilltiden.

Del tomater (faste grilltomater) i to, rundt «ekvator». Pensle med olje og dryss med litt salt og pepper og eventuelt litt urtekrydder, og grill til tomatene er myke og gylne.

Rens asparges og grill dem i 2-3 min på hver side.

Beregn gjerne en hel hvitløk pr person. Hvitløken blir mild og rund på smak når den grilles på denne måten.
Skjær toppen av hele hvitløk. Hell over litt god olivenolje, strø på litt salt og legg på et dobbelt ark aluminiumsfolie på grillen og grill i 15-20 min. Bruk en liten gaffel til å «fiske» opp hvitløkfeddene.

314232