Gulbetetartar med røkt laks og friterte valnøtter

Gulbetetartaren serveres med røkt laks, estragonmajones og friterte valnøtter.

Denne gulbetebaserte tartaren serveres med røkt laks, estragonmajones og mer. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge
Denne gulbetebaserte tartaren serveres med røkt laks, estragonmajones og mer. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge

Denne oppskriften er til fire personer.

Dette trenger du:

  • 4 store gulbeter
  • Havsalt
  • 1-2 ts dijonsennep
  • 1 ss olivenolje
  • Flaksalt og sitronsaft til smak
  • 1 ts hakket estragon
  • 1 pose spinat
  • 2 potter estragon (kan byttes ut med gressløk)
  • 6 dl solsikkeolje
  • 1 egg
  • 1 ts sennep
  • Litt salt
  • 1-2 ts eplecidereddik eller sitronsaft
  • 2,5 dl estragonolje
  • 150 g valnøtter
  • 150 g sukker
  • ½ ts salt
  • Vann
  • 6-7 dl nøytral olje til fritering
  • 200 g røkt laks i skiver eller en laks du selv liker
  • 50 g ruccola

Slik gjør du:

Bak betene på 200 grader i omtrent 1 time og 10 minutter. Avkjøl, rens og hakk fint. Smak til med sennep, olivenolje, estragon, salt og eventuelt litt sitronsaft.

Spinat, estragon og olje kjøres i en blender til det er helt fint. Ha det i en kjele og varm det til over 80 grader, eller til du ser det begynner å koke lett. Sil gjennom et sileklede og sett kaldt.

For å lage majones: Legg alt i en høy beholder. Egg i bunnen med sennep, eddik og litt salt.

Hell så på estragonolje og finn fram en stavmikser.

Sett stavmikseren i bunnen av koppen og sett i gang mikseren. Løft den sakte opp og ned i koppen og smak til med litt salt og syre om det trengs.

Juster eventuelt med litt vann om den er for tykk.

Valnøttene kokes i vann og sukker med saltet til sukkeret har tyknet godt rundt nøttene. Hell så sukkerlaken av og spre nøttene på et bakepapir. Varm olje i en kasserolle til 180 grader. Du kan sjekke med en temperaturmåler eller en trepinne, det skal frese rundt pinnen. Ha nøttene i og friter til de er gyldne, det tar 1-2 minutter. Ta de så ut og avkjøl.

Ved anretning kan du anrette «tartaren» i en ring og legge laks oppå før du har på majones og litt ruccola. Hakk valnøtter og dryss over. En perfekt rett til et selskap eller om du vil ha en lett lunsj!

* I samarbeid med Gartner.