Oppskrift: Grønnsaksgrateng

Grønnsaksgrateng

En smakfull grateng som kan serveres alene, med godt brød, eller som tilbehør til kjøtt eller fisk.

GRØNNSAKSGRATENG: Kan serveres som en egen rett eller som tilbehør til kjøtt eller fisk. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge
GRØNNSAKSGRATENG: Kan serveres som en egen rett eller som tilbehør til kjøtt eller fisk. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge

Dette er en grateng som er enkel å lage. Bruk de grønnsakene du har tilgjengelig og server gratengen alene eller som tilbehør. Oppskriften på et grovt brytebrød finner du nederst i artikkelen.

– Jeg har tømt kjøleskapet for både grønnsaker, en melkeskvett og en fløteskvett i denne retten, sier Wenche.

Dette trenger du:

  • 300 g rotgrønnsaker (for eksempel gulrøtter, kålrot, sellerirot, gulbete og pastinakk)
  • 1 løk
  • Brokkoli, evt blomkålbuketter

Gratengsaus:

  • 3 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 1 fedd finhakket hvitløk, kan sløyfes
  • Ca. 5 dl melk, evt litt av kokevannet fra grønnsakene
  • 2 egg (kan sløyfes)
  • Salt, pepper
  • Smak evt med litt karri eller revet muskatnøtt
  • Finrevet ost til dryss

Slik lager du grønnsaksgrateng:

  1. Skjær grønnsakene i terninger, finhakk løk og kok knapt møre i lettsaltet vann.
  2. Brokkoli/blomkål buketter tilsettes de siste 5-7 minuttene. La det være litt struktur igjen i grønnsakene, de skal ikke gjennomkokes.
  3. Varm stekeovnen til 180 grader.
  4. Smelt smør i en gryte, rør inn hvetemel og spe med melk under omrøring til en fyldig saus.
  5. La trekke/småkoke i 6-8 minutter, rør om gang imellom slik at det ikke legger seg ved i bunnen på gryten.
  6. Smak til med salt, pepper og eventuelt karri aller annet krydder. Rør inn to egg. Vend inn de kokte avrente grønnsakene.
  7. Fordel grønnsakblandingen i en smurt ildfast form. Dryss med revet ost og eventuelt biter av smør og sett formen på midterste rille i varm stekeovn.
  8. Stek/gratiner i 30-40 minutter til grønnsaken er møre og toppingen gyllen og sprø.

Oppskrift grovt brytebrød:

  • 800 g hvetemel (gjerne en blanding av fint og grovt)
  • 2 dl linfrø og solsikkekjerner
  • 1 ts salt
  • 1 ss honning
  • C.a 7 lunkent vann eller melk
  • 1 ss honning eller 1-2 ts sukker
  • 1 pk gjær
  • 75 g mykt smør
  • Pisket egg blandet med litt vann til pensling og finrevet fast hvit ost til dryss.
  • Slik gjør du:

Bland ca. 700 g av melet og resten av ingrediensene i en bakebolle, tilsett lunken melk eller vann og elt sammen 2-3 minutter. Tilsett resten av melet litt etter litt til en glatt deg som slipper bakebollen, 8-10 minutter. Elt inn biter av det myke smøret litt etter litt.

Dekk bollen med klede og la deigen heve i 40-50 minutter.

Kle et stekebrett med bakepapir. Ta deigen ut på et melet bakebord eller «smør» bakeborde med litt smør. Elt sammen deigen og del opp i passende emner og trill til boller.

Legg først en bolle på midten av bakepapiret, legg boller i sirkel rundt den første bollen, la det være litt avstand (ca. 1 cm) mellom hver bolle. Slik at du får en rund bollekake. Bollene vil ese sammen under etterheving. Dekk med et bakeklede og la etterheve i 30–40 minutter.

Varm stekeovnen til 225 grader. Pensle bollene med sammen pisket egg, og dryss med finrevet ost. Stek i varm stekeovn på nest nederste rille i ovnen i 15-20 minutter. Sjekk sjekk etter 15 minutter, ingen stekeovner er helt like.

*I samarbeid med Gartner