Grissini, sprø brødstenger
Guacamole og humus
Grissini:
Ca 16 stykker.
Løs opp fersk gjær i fingervarmt vann og bland med honning og olje.
Ha mel og salt i en stor bolle og rør inn væsken til en passe fast deig.
Elt 8- 10 minutter, i bollen eller på melet bord.
Elt litt olje slik at den blir liggende ”utenpå” deigen.
Dekk til bakebollen og sett til heving ca 30 min, til omtrent dobbel
størrelse.
Del deigen i ca 16 biter og trill ut til blyanttykke tynne stenger, 25 – 30 cm lange.
Legg på bakepapirkledt eller oljet stekebrett.
Dekk til og la etterheve 10-12 min.
Pensle med vann og dryss på ønsket strø eller stek dem naturell.
Stek 2 stekebrett ved varmluft ved 200 oC i ca 10 -12 min.
Brukes over og undervarme bytt rundt på platene etter halve steketiden.
Blir de ikke sprøe nok, kan de tørkes i ca 45 min ved 75oC, med ovnsdøren på
gløtt.
(De kan godt stå natten over i 50 oC - med døren på gløtt).
Grissini rullet inn i en skive god spekeskinke er en klassiker.
Grissini kan også dyppes i div dressinger ( salte eller søte ) som en enkel liten rett/ snacks.
Forslag til dipper:
Guacamole:
Del avocado i to, ta ut steinen og skrap ut fruktkjøttet med en skje.
Tilsett presset saft av lime eller sitron og knus avocadokjøttet med en
gaffel, massen skal være litt grov.
Del en tomat i to , ta ut innmaten og finhakk tomatkjøttet ( tomaten kan
gjerne flås på forhånd).
Tilsett finhakket tomat i avocadomosen sammen med finhakket løk og hvitløk.
Rør godt sammen.
Smak til med salt, pepper og ev litt god olje.
Dekk godt til og sett kaldt ca 30 min før servering.
Guacamole smaker best samme dag som den er laget.
Humus:
Tips: Spisskum kan ev byttes ut med 1 – 2 ss tahini - mosede sesamfrø ( kjøpes i innvandrerbutikk).
For å få en fin og ”kremet ” konsistens på humus, varm opp kikertene før de moses.
Mos alle ingrediensene ( unntatt vann) i en liten hurtighakker eller med en
stavmikser til en glatt kremet konsistens.
Spe ev med litt vann for å få rett konsistens, humus skal ha en kremet, ikke
for bløt konsistens.
Smak til med pepper, ev litt salt og sitron.
Søte varianter:
Mos sammen mango eller banan , bland med vaniljekesam og smak til med litt sitron.
Nugatti / eller annet ”mykt” sjokoladepålegg blandes med litt vaniljekesam og ev litt god kaffe.
Peanøttsmør røres opp med litt lunken melk eller vann.