Glutenfri julebakst for hele familien

I mange familier finnes det personer som ikke tåler gluten, men som er like glad i julekaker. Familien til Ruth Sandring i Norsk Cøliaki-forening har laget mange fine oppskrifter. Vi var så heldige at hun delte de med oss sammen med sønnene sine Andreas (10), Kristoffer (14) og Jonas (8).

Glutenfri julebakst

Oppskrifter: Ruth Sandring, Norsk Cøliaki-forening.

Krumkaker

150 g smør/margarin
3 egg
150 g sukker
75 g Semper fin miks
75 g potetmel
½ ts kardemomme
ca ½ dl vann

Slik gjør du:

Smelt smøret og avkjøl. Pisk egg og sukker til eggedosis og tilsett smøret. Tilsett de tørre ingrediensene og ha i vannet til slutt. La røren svelle en time.

Legg en teskje røre på midten av jernet, klem godt igjen og stek til de er gyllenbrune. Form etter ønske.

Kransekakestenger

500 g finmalte mandler (jeg har halvparten uten skall og halvparten med skall)
500 g melis
3-4 eggehviter (ca. 100 g eggehvite)

Eggehviteglasur: I eggehvite
ca 200 g melis
3-4 ts sitronsaft
150 g sjokolade

Slik gjør du:

Bland melis og malte mandler. Tilsett eggehviter og kna til en fin og seig deig (kan også bruke kjøkkenmaskin). Varm deigen opp litt enten i ovn (pakket inn i gladpack) eller varm opp i kjele mens du knar. Skal bli gjennomvarm, men ikke stekes. Trill ut til fingertykke lengder og legg på bakepapirkledd stekebrett. Stekes ved ca 200 grader (noe lavere ved varmluft) 8-10 min midt i ovnen. Avkjøl

Smelt sjokoladen over vannbad og dypp endene på stengene i sjokoladen.

Bland eggehvite, melis og sitronsaft til glasuren og fyll i en plastikkpose eller lag et kremmerhus av bakepapir og hell glasuren i. Lag et passe stort hull og lag sikksakkmønster på stengene.

Hvite kakemenn

200 g sukker
150 g smør/margarin
3 dl lettrømme
1 ts hornsalt
500 g Semper fin mix
1 ts vaniljesukker

Slik gjør du:

Smelt smøret og rør ut sukkeret i smøret. Hell over i en bakebolle og tilsett rømme. Bland det tørre og sikt dette litt og litt inn i røren til du får en fast og fin deig (for hånd eller maskin). La deigen hvile i kjøleskap i minst 30 minutter.

Kjevle deigen til ca ½ cm (de bør ikke bli for tynne, kakemenn skal være litt myke), stikk ut figurer og legg på en bakepapirkledd plate. Stek på ca 175 grader i ca 10 minutter. Avkjøl.

Mer innhold fra TV 2