Oppskrift: Løksuppe

Fransk løksuppe

Løksuppe er en klassiker som serveres med brødterninger og et godt dryss med ost.

LØKSUPPE: En klassiker som serveres med brødterninger og revet ost. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge
LØKSUPPE: En klassiker som serveres med brødterninger og revet ost. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge

Brød i terninger kan sløyfes og erstattes med langtidshevede eltefrie rundstykker. De bør bakes 2-3 timer før servering. Du finner egen oppskrift på rundstykkene nederst i artikkelen. 

– Dette er en rimelig suppe å lage. Så skal du ha mange gjester kan du lage en stor porsjon, bake et brød og du har en rett alle vil like, sier Wenche. 

Dette trenger du: 

  • Ca. 1 kg løk (ca. 8 gule løk, litt avhengig av størrelse)
  • 3-4 ss olivenolje (du kan også bruke smør)
  • 2-4 fedd hvitløk
  • 1 ts sukker (valgfritt)
  • 2 kvister frisk timian eller 2 ts tørket knust timian
  • 2 dl tørr hvitvin eller eplejuice
  • Evt 1 ss dijonsennep eller annen ikke for søt sennep
  • 1 l god kraft
  • 1 laurbærblad
  • Grovmalt pepper
  • 1 ts salt
  • 3-4 dl revet vellagret ost, for eksempel sveitser, Jarlsberg , Norvegia eller cheddar
  • 4 skiver daggammelt fint til halvgrovt brød

Slik lager du fransk løksuppe: 

  1. Rens og del løken i tynne skiver og finhakk hvitløk.
  2. Varm smør eller olje i en vid tykkbunnet gryte. Tilsett løken og la den surre på svak varme under omrøring til løken «faller» sammen, eventuelt et dryss med sukker. 
  3. Stek under omrøring til løken blir som gyllen karamell, 15-20 minutter, rør om så løken ikke legger seg ved i bunnen. 
  4. Tilsett sennep og finhakket hvitløk og timian mot slutten.
  5. Tilsett vin eller eplejuice under omrøring. Kok opp og tilsett kraft og laurbærblad og la suppen trekke 30-40 minutter. Legg gjerne et lokk ¾ over gryten. 
  6. Smak til med salt og pepper og eventuelt ¼ ts hvitvinseddik eller sitronsaft.
  7. Skjær skorpen av brødet. Skjær innmaten av brødet i terninger og stek under lett omring i litt olje i en stekepanne.
  8. Fordel suppen i ovnssikre porsjonsformer, legg brødterningen over og dryss med rikelig med revet ost.
  9. Gratiner/stek i varm stekeovn 250 grader og stek i 6-8 minutter, eller under grillen i kort tid, til osten har fått en gyllen farge.
  10. Server med persilledryss og eventuelt godt brød/rundstykker ved siden av.

Dette trenger du til eltefrie rundstykker: 

  • 400 g hvetemel
  • 125 g fin eller grov sammalt hvete
  • 50 g havregryn
  • 100 g blanding av linfrø og ev hakkede valnøtter
  • 1 ts salt
  • 1-2 ts honning (kan sløyfes)
  • 2 ts tørrgjære eller en bit fersk gjær  (hevetid 2-3 timer, lenger hevetid 5-6 timer bruk 1 ts tørrgjær)
  • 5 dl lunkent/mot kaldt vann 
  • Litt olje til utbaking

Slik gjør du: 

  1. Ha de tørre ingrediensene i en bakebolle. Tilsett gjær og bland lett sammen før lunkent vann tilsettes. Rør om med en sleiv eller slikkepott til en litt klisset deig, som en litt tykk grøt. Dekk til og sett til heving.
  2. 1-3 ganger i løpet av heving, bruk en slikkepott eller bakespatel og brett deigen sammen (i bakebollen).
  3. Utbaking: Ha ca. 2 dl hvetemel på kjøkkenbenken og hvelv/hell ut den ferdig hevede deigen. Deigen skal være klissete og flyte litt utover. Bruk en bakeskrape eller en stor slikkepott. 
  4. Brett deigen sammen med litt av melet på benken et par ganger, slik at deigen blir litt lettere å jobbe med. 
  5. Brett 1/3 av deigen over mot midten og gjør det samme fra andre siden, slik at deigen blir avlang som en baguette med skjøten ned. Bruk en bakeskrape og del opp i 12-14 biter. 
  6. Form til små brød/rundstykker med hendene (ha litt olje eller vann på hendene) og sett på bakepapirkledd stekebrett. Dekk til med et klede og la etterheve i 1–1 ½ time. 
  7. Stek i varm stekeovnen 225 grader på midterste rille i ca. 15 minutter. 
  8. Avkjøl rundstykkene på rist. Egner seg til frysing.