Oppskrift: Restemat

Fra rester til nye retter

Britt Marlene Kåsin fra Matprat deler sine supergode resteoppskrifter - rett og slett fire restehacks.

RESTEMAT: Julerester blir til nye retter. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge
RESTEMAT: Julerester blir til nye retter. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge

Her er oppskrifter til rester av både ribbe, pinnekjøtt og juleskinke. 

Pinnekjøtt i vaffel

Finn frem vaffeljernet! En enkel, morsom og knallgod måte å bruke opp restene av pinnekjøttet. Her kombineres det salte pinnekjøttet med det litt søte rømmevafler, friskhet fra klementiner og smaksrik bbq-saus.

Dette trenger du til 4 porsjoner:

Vaffelrøre:

  • 100 g smeltet smør
  • 4 stk. egg
  • 2 ss sukker
  • 3 dl lettrømme
  • 5 dl hvetemel
  • 5 dl kulturmelk, kefir eller melk
  • 1 ts bakepulver
  • 0,5 ts salt

Vaffeltopping:

  • 250 g rester av ferdigdampet pinnekjøtt
  • 1 pakke ruccola (65 g)
  • 2 stk. klementin eller 1 appelsin
  • 1 dl lettrømme
  • 3 ss ferdig bbq-saus

Slik lager du pinnekjøtt i vaffel: 

1. Visp sammen ingrediensene til vaffelrøren, og rør til en klumpfri røre. La røren stå og svelle i minst 20 minutter. Blir røren for tykk, visp inn litt kaldt vann.

2. Stek vafler i vaffeljern og avkjøl på rist.

3. Plukk pinnekjøttet fra hverandre i små biter med fingrene. Gjør det gjerne allerede før du pakker vekk resene. Da sparer du plass i kjøleskapet, og har ferdigplukket pinnekjøtt klart til bruk. Varm det i en stekepanne med olje eller i stekeovnen slik at det blir lunt.

4. Skrell klementin eller appelsin, og skjær i tynne skiver eller i små biter.

5. Ha litt rømme på hver vaffel og fordel spirer eller ruccula over. Legg på pinnekjøtt og biter av klementin eller appelsin. Ha på bbq-saus til slutt.

Ribberester med greske smaker

Skap variasjon med krydder og nye smaker! Hvis du sitter på ribberester, men har lyst på noe helt annet en tradisjonell julemiddag igjen? Fres opp ribbebiter med litt oregano eller gyroskrydder og server med en frisk og enkel gresk salat, myke pitabrød og herlig tzatziki.

 Dette trenger du til 4 porsjoner: 

  • 400 g rester av ribbe
  • 2 ss olje
  • 1 ss gyroskrydder eller oregano

Enkel gresk salat:

  • 200 g cherrytomat
  • 1 dl hakket bladpersille
  • 0,5 stk. agurk
  • 0,5 stk. rødløk
  • 1 dl sorte oliven
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ts tørket oregano

Til servering:

  • 4 stk. pitabrød, pannestekte brød eller lefser
  • 6 ss tzatziki
  • 50 g fetaost

 Slik lager du ribberester med greske smaker: 

1. Skjær eventuelt rester av ribbe fri for bein og svor, hvis den er blitt seig. Kutt ribberestene i små terninger, og fres opp i en panne sammen med oregano.

2. Skjær tomater og agurk i mindre biter og løk i tynne skiver. Vend inn oliven, sitronsaft, olje og bladpersille.

3. Varm pitabrød eller lefser etter anvisning på pakken. Fyll de med ribbebiter, gresk salat og topp med tzatziki.

Lyst til å lage ditt eget gyroskrydder? Prøv denne blandingen:

2 ts hvitløkspulver, 2 ts tørket oregano, 2 ts tørket basilikum, 1 ts løkpulver, 1 ts tørket persille, 1 ts tørket dill, 0,5 ts tørket timian, 0,25 ts malt kanel, 0,25 ts malt muskat, 1 ts tørket merian (kan sløyfes), 1 ts chiliflak(chilikrydder), 2 ts salt, 1 ts kvernet pepper.

Bland sammen krydderne og oppbevar i et tett og tørt glass.

Bruchetta med juleskinke

Gårsdagens brød + tynne skiver av juleskinke= sant. Stekt brød eller bruschetta med rester av juleskinke er nydelig som en digg kveldsrett eller for å sette frem som enkel og god juletapas.

Dette trenger du til 4 porsjoner:  

  • 8 skiver brød / skriver av bagetter
  • 2 ss olivenolje
  • 4 ss kremost med pepper/andre urter
  • 8 skiver av juleskinke, sylterull eller annet julepålegg
  • 0,5 boks friske urter eller spirer

Syltet rødløk:

  • 1 stk. rødløk
  • 0,75 dl vann
  • 0,5 dl sukker
  • 0,25 dl eplecidereddik
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Slik lager du bruchetta med juleskinke: 

1. Lag syltet rødløk først. Skrell rødløk, del den i to og skjær i tynne skiver. Kok opp vann, sukker, eddik og salt i en kasserolle. Legg i rødløk når sukker og salt har løst seg opp. La det småkoke i 2 minutter. Trekk kasserollen av platen og avkjøl. Du kan også smaksette laken med litt ekstra julete krydder som stjerneanis eller nellik. Oppbevar gjerne syltet rødløk på glass med lokk, hvis du lager det i forkant.

2. Ha olje i en varm stekepanne og stek brødskiver på begge sider til de er gyllne og sprø. Legg skivene på et ark kjøkkenpapir, slik at overflødig olje renner av.

3. Smør skivene med kremost, legg på juleskinke og topp med rødløk. Pynt gjerne med litt urter og nykvernet pepper. Smakstips! Litt god sennep og sylteagurk smaker også nydelig her.

Fylte krustader med pinnekjøtt

Bare litt til overs? Lag noe smått og godt! Disse små munnfullene passer perfekt til romjulfesten. Kombinasjonen av pinnekjøtt og skalldyrkraft er knallgod, og sammen med myk potetmos, sprø krustader og løk blir dette garantert en hit blant gjestene dine. Perfekt når du har en mindre mengde pinnekjøtt du vil gjøre noe spesielt med.

Dette trenger du til 4 porsjone/ca. 12 stk fylte krustader: 

  • 150 g potet, gjerne mandelpotet
  • Litt melk eller fløte til potetmosen
  • Smak til med salt og pepper
  • 100 g rester av ferdigdampet pinnekjøtt
  • ½ dl skalldyrkraft
  • 12 stk krustader

Topping:

  • ½ dl rømme
  • ½ finhakket rødløk
  • 2 ss finhakket gressløk

Slik lager du rylte krustader med pinnekjøtt:  

1. Skrell potet og del i mindre biter. Kok til de er møre i usaltet vann. Hell av kokevannet på potetene og la dem dampe seg tørre. Knus med en potetstapper eller en gaffel.

2. Varm pinnekjøttet i en kjele sammen med kraften.

3. Varm gjerne krustadene i ovnen ihht til anbefalingen å pakningen. Fyll krustadene med litt potetmos, pinnekjøtt.

4. Topp med litt rømme, rødløk og gressløk – og gjerne litt nykvernet pepper.

Oppskrifter fra www.matprat.no