«Fra matsvinn til matvinn»

Wenche og elever fra Borgen ungdomsskole lager fiskegrateng, smoothie og stekt ris med restemat og råvarer utgått på dato.

Prosjekt «Fra matsvinn til matvinn» i regi av Framtiden i våre hender.

Rettene laget av elever fra Borgen ungdomsskole i Asker.

Alle rettene er laget med rester av tidligere middager og råvarer gått ut på dato.

Fiskegrateng

Til 4-5 personer

  • Ca 400 g torsk uten skinn og ben
  • 60 g (3 ss) smør
  • 60 g (5 ss) hvetemel
  • 4 ½ dl melk
  • Kokt pasta eller makaroni
  • 4 egg
  • finhakket/ malt brød

Skjær fisken i biter (ikke for store)

Varm stekeovn til 230°C.

Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med melk under omrøring. Sausen skal være tykk. Tilsett fisk i biter. Smak til med salt, pepper og finrevet muskat. Rør eggene lett sammen og vend dem inn i sausen med fisk og helle over i en smurt form. Dryss brød på toppen.

Sett i varm stekeovn på nederste rille. Senk temperaturen til 200°C og stek i 40-50 min. Blir brødet på toppen mørkt senk temperaturen til 180°C. Fiskegratengen skal være stivnet helt igjennom.

Server med kokte eller stekte poteter, råkost av revne gulrøtter og gjerne revet eple.

Ringle over en dressing av presset sitronsaft, litt honning eller noen sukkerkorn.

FISKEGRATENG: Emma Hlydahl, Helene Ødegaard og Qadan Awli lagde fiskegrateng. Foto: TV 2
FISKEGRATENG: Emma Hlydahl, Helene Ødegaard og Qadan Awli lagde fiskegrateng. Foto: TV 2

Tips:

Fiskegrateng kan også lages på rå fisk/opptint frossenfisk. Rå fisk vil gi fra seg væske, viktig at den hvite sausen er tykk.

Stekt ris

Stekt ris med grønnsaker laget med rester av kokt ris og kokte grønnsaker,

Finhakk løk og hvitløk og surr myke i litt olje eller smør. Tilsett kokt ris og rester av kokte grønnsaker i biter. La steke/surre i 5-6 min, tilsett 1-2 egg (ukokte) de siste 3-4 min, rør om slik at eggene blandes i risblandingen. Smak til med salt, pepper og urter.

Smoothie

Smoothie er en fin måte å bruke opp brune bananer, frukt og bær som begynner å bli myke. Del frukt i biter og kjør sammen med juice eller yoghurt til en fyldig smoothie. Smak til med sitron eller lime og ev frisk ingefær og eventuelt litt honning.

STEKT RIS OG SMOOTHIE: Erlend Okkenhaug, Simen Aure Skoggedal og Matias Altern Vedal lagde stekt ris og smoothie. Foto: TV 2
STEKT RIS OG SMOOTHIE: Erlend Okkenhaug, Simen Aure Skoggedal og Matias Altern Vedal lagde stekt ris og smoothie. Foto: TV 2