Financier - fransk mandelkake

Christer topper dagens kake med vaniljekrem med basilikum og et dryss jordbær.

FINANCIER: Fransk mandelkake toppet med jordbær. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge
FINANCIER: Fransk mandelkake toppet med jordbær. Foto: Knut Erik Skistad / God morgen Norge

Financier kan også lages som småkaker, for eksempel i muffinsformer. Oppskriften gir da ca. 20 kaker.

Dette trenger du:

Financier (oppskrift kan halveres):

  • 200 g mandelmel
  • 200 g melis
  • 37 g maizena
  • 40 g honning
  • 230 g eggehvitter
  • 163 g brunet smør

Vaniljekrem med basilikum:

  • 3 dl helmelk
  • 2 dl kremfløte
  • 4 stk eggeplommer
  • 100 g sukker
  • ½ vaniljestang
  • 30 g maizena
  • 12 basilikumblader
  • Jordbær til topping

Slik gjør du:

For å lage financier. Start ved å brune smøret i en kjele. Det kokes til man ser små bobler i smøret og tas av raskt. Bland alt det tørre i det våte. Bruk en maskin med visp. Tilsett brunet smør på lav hastighet og avkjøl miksen. Fordel miksen i passende former eller en kakeform på 24 cm.

Stek på 180 grader, ca. 10-12 minutter for små kaker og ca. 25 minutter for kake i form.

Kok opp melk og fløte med vanilje og basilikum. Frøene fra vaniljen skrapes ut av stangen før dette. Pisk sammen egg, sukker og maizena og hell den varme melken over eggene. Ta det tilbake i kjelen og kok under kraftig omrøring til det tykner. Avkjøl på en tallerken med plast over.

Ved anretning legger du kaken over på et fat og renser jordbær. Er de litt syrlige kan du eventuelt drysse litt melis eller sukker over de og la dem stå litt. Spre kremen utover kaken og dryss så jordbærene over. Bruk også litt basilikumblader som pynt om du har det tilgjengelig.

Tips: Bittelitt balsamicosirup over friske jordbær er en smaksopplevelse verdt å teste ut!