Festmiddag: Wenches helstekte entrecôte med fløtegratinerte poteter

Da en God morgen Norge-seer ønsket seg mer syndig og «usunn» mat i Wenches kjøkken, var hun ikke vond å be. Resultatet? Et festmåltid bestående av helstekt entrecôte, fløtegratinerte poteter – og bare litt grønnsaker, ifølge Wenche selv. Bonusoppskrift: Brownies med herlig topping til dessert!

Til 4 personer

Tips: Det er alltid lurt å bruke et steketermometer når du steker hele stykker med kjøtt. Da får du det perfekt stekte kjøttet!

Det er også viktig at kjøttet får hvile etter steking. Da «setter» kjøttsaften seg i kjøttet, dvs. det siver ikke ut når kjøttet/steken skjæres i skiver før servering.

Dette trenger du:

Til kjøttet:

• Ca 800 g hel entrecôte, mørnet (beregn 175-200 g kjøtt per person)
• Salt, grovmalt pepper
• Olje/smør til steking

Fløtegratinerte poteter:

• 10-12 mellomstore kokefaste poteter
• 3 dl kremfløte tilsatt 1 dl helmelk, eller erstatt med 4 dl matfløte
• 1 fedd hvitløksalt, pepper
• Ca 100 g finrevet hvitost

Slik gjør du:

Temperer kjøttet, dvs. la det ligge fremme på kjøkkenbenken i et par timer før det krydres og brunes rundt på alle kanter i en stekepanne.

Legg kjøttet over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i varm stekeovn ved 125 ºC. Legg 2-3 kvister frisk timian på kjøttet. Stek til termometeret viser 60 ºC for rosa kjøtt. Steketid ca 1-1/2 time, avhengig av tykkelsen på kjøttet.

HELGEKOS: En perfekt stekt biff med fløtegratinerte poteter, sopp og brokkoli.
HELGEKOS: En perfekt stekt biff med fløtegratinerte poteter, sopp og brokkoli.

Ta ut kjøttet, pakk det i aluminiumsfolie og la det hvile på et lunt sted i ca. 1 time før servering. I mellomtiden lages tilbehøret.

Varm stekeovnen til 200 ºC. Skrell og del poteter i tynne skiver. Kok opp fløte ev. melk og finhakket hvitløk og hell i en kasserolle. Tilsett salt og pepper. Legg i potetskivene i et smurt ildfast fat (med kanter) og hell over den varme fløten.

Sett i stekeovnen og stek i ca 40 min. Legg ev. over revet hvitost og stek videre i ca. 20 min til osten er gyllen og potetene møre. Sjekk med en litt spiss kniv.

Tips: Vil du spare litt tid, kok opp potetene i fløten, senk temperaturen og la potetene trekke i 10-15 min. De skal ikke kokes møre. «Rist» på kasserollen en gang imellom slik at potetene ikke legger seg ved. Fordel poteter og fløte i et smurt ildfast fat – pass på at potetskivene holder seg hele. Ev. et dryss revet ost.

BONUSOPPSKRIFT: Brownies med vaniljeis/pisket krem og sjokoladesaus

Tips: Denne kan bakes i god tid før den skal serveres.

Dette trenger du:

• 250 g kokesjokolade
• 150 g mykt smør (ikke smeltet)
• 125 g brunt sukker
• 250 g sukker, gjerne en blanding av hvitt og brunt sukker
• 2 egg
• 100 g hvetemel
• 50 g kakao
• 1 krm flaksalt
• Om ønskelig, 8-10 hakkede valnøtter

Slik gjør du:

Varm stekeovn til 180 ºC. Hakk opp sjokoladen, legg halvparten i en skål til bruk senere og legg den siste halvparten i en kasserolle. Smelt på svak varme og pass på at den ikke brenner seg i bunnen!

FEST PÅ GLASS: Med sjokoladesaus, vaniljeis, makroner og bær blir brownien ekstra vakker.
FEST PÅ GLASS: Med sjokoladesaus, vaniljeis, makroner og bær blir brownien ekstra vakker.

Rør mykt smør og sukker til en glatt masse, tilsett ett og ett egg og visp sammen til en luftig deig. Sikt inn kakao, hvetemel og salt, vend lett sammen ved å bruke en slikkepott.

Tilsett den smeltede sjokoladen og vend lett om før du tilsetter den hakkede sjokoladen og eventuelt hakkede valnøtter. Hell deigen i en liten form (ca 20x20 cm) kledd med bakepapir eller i en rund form (18-20 cm). Stek på nederste rille i ca. 20 min. Brownies skal være seig i midten.

Rett før servering anretter du porsjonsglass med brownies i biter. Legg over myk vaniljeis (se tips) eller pisket krem, en sprø kjeks/pikekyss eller makroner. Om du ønsker, dryss over hakkede lettstekte valnøtter .

Tips: Ta vaniljeisen (jeg valgte den med ekte vanilje, ikke lettvariant) ut av fryseboksen og sett den i kjøleskapet i 15-20 min før servering, slik at isen blir kremet.